Újabb kínai ingatlancég került bajba

MTI

2021.11.05. 12:07

Az ingatlaneladások számát tekintve Kína huszonötödik legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító Kaisa részvényeinek értéke csütörtökön több mint 15 százalékot zuhant a hongkongi tőzsdén, rekordalacsony, 1,01 hongkongi dolláros szintre.

A China Evergrande Group után egy újabb eladósodott kínai ingatlanfejlesztő, a Kaisa Group kérte részvényei kereskedésének felfüggesztését pénteken a hongkongi tőzsdén, miután egy nappal korábban egyik leányvállalata elmulasztotta dollárkötvényei után járó, esedékes kamatok kifizetését.  

A sencseni székhelyű Kaisa Group pénteken a hongkongi tőzsdére eljuttatott bejelentésében bejelentette, hogy a saját, illetve három leányvállalata - a Kaisa Capital, a Kaisa Prosperity és a Kaisa Health - részvényei forgalmának felfüggesztését kezdeményezte "belső információ" nyilvánosságra hozataláig, további részleteket azonban nem tett közzé.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában pénteken közölt cikk szerint a Kaisa Group vagyontárgyai értékesítésével igyekszik tőkét bevonni adósságai törlesztésére. A lap kezébe került jegyzék alapján a fejlesztő 18, a dél-kínai Sencsenben található ingatlanfejlesztési projektet bocsát árverésre. A projektek becsült összértéke megközelíti a 83 milliárd jüant (13 milliárd dollár), és mintegy 1,45 millió négyzetméteres területet fednek le. A SCMP bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Kaisa Group a következő hónapban kezdené meg a vagyonértékesítést, a folyamatot pedig 2022 végéig kívánja lezárni. A lap továbbá a kínai sajtót idézve arról is írt, hogy a Kaisa Group vevőt keres Kaisa Prosperity nevű ingatlankezelő részlegére, amelynek piaci értékét 2,42 milliárd hongkongi dollárra (310 millió dollár) becsülik.

A Kaisa pénzügyi egysége ezen a héten 12,8 millió jüan értékű, magas hozamot ígérő vagyonkezelési terméke után járó kifizetés folyósítását mulasztotta el. A vállalat székhelyénél több mint száz befektető jelent meg, hogy a pénzét követelje. Kwok Ying-shing, a Kaisa Group elnök-vezérigazgatója előre rögzített videóüzenetben kért időt a helyzet rendezésére. Kwok ígéretet tett, hogy a vállalat eleget fog tenni kötelezettségeinek, a kifizetések elmulasztását pedig a hitelminősítése lefelé módosítása és a kedvezőtlen piaci körülményekkeltette nehéz helyzettel magyarázta.

A SCMP arról is beszámolt, hogy a sencseni hatóságok pénteken behívatták a Kaisa Group, és egy másik, szintén nehézségekkel küzdő kínai ingatlanfejlesztő, a Fantasia képviselőit, hogy egyeztessenek a két vállalat pénzügyi likviditásáról. A Fantasia még október elején mulasztotta el egy 205 millió dolláros kötvénye után járó kamatok kifizetését, elsőként érve el törlesztési csődöt a kínai ingatlanfejlesztők közül.

Az ingatlaneladások számát tekintve Kína huszonötödik legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító Kaisa részvényeinek értéke csütörtökön több mint 15 százalékot zuhant a hongkongi tőzsdén, rekordalacsony, 1,01 hongkongi dolláros szintre.

A vállalatnak a következő egy év során 3 milliárd dollárt meghaladó összeg kifizetése válik esedékessé.

A China Evergrande, amely 305 milliárd dolláros tartozást halmozott fel, a múlt héten másodszorra kerülte el a törlesztési csődöt, ám november 10-én egy újabb kötvénye után járó, 148 millió dolláros kamat törlesztésére vonatkozó türelmi időszak jár le, egy október 11-én esedékes kifizetés elmulasztását követően.

.