Átláthatatlan árazás jellemzi az építési fa piacát

MTI

2021.12.22. 15:04

A fogyasztók kiszolgáltatottak, sok esetben nem tudják összehasonlítani az egyes kereskedők árait.

Súlyos importkitettség és átláthatatlan árazás jellemzi az építési fa piacot - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán az MTI-vel.

A fa építőanyagok hazai piaci folyamatainak feltárására a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) október 19-én indított gyorsított ágazati vizsgálatot, amely kiterjedt a fa építőanyagok értékláncának minden szintjére.

A versenyhatóság meghallgatta a különböző szereplők véleményét a piaci folyamatokról, illetve ütköztette az eltérő szakmai álláspontokat. A GVH emellett - Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve - összehangolt helyszíni kutatásokat folytatott országszerte, számos vállalkozástól adatot kért.

A tájékoztatás szerint a vizsgálat egyelőre nem tárt fel olyan piaci magatartást, amely versenyfelügyeleti eljárás megindítását tenné szükségessé, ugyanakkor több olyan piaci probléma is a versenyre hátrányosan hathat.

Ezek megoldására a GVH jelentéstervezetében négy javaslatot fogalmazott meg.

A vizsgálat szerint a fogyasztók kiszolgáltatottak, sok esetben nem tudják összehasonlítani az egyes kereskedők árait, ezért a GVH szabályozást kezdeményez, hogy a fa építőanyagok kiskereskedelmével foglalkozó vállalkozások számára legyen kötelező az aktuális áraikat mind a honlapjukon, mind a fizikai értékesítési pontjaikon közzétenni.

A hivatal szerint enyhíthet a magyar importfüggőségen, ha sikerre vezetnének a fa építőanyagok egyes típusait helyettesíteni képes termékekre és technológiai megoldásokra vonatkozó kutatások, és az így fejlesztett termékek forgalomba kerülhetnének. Ezért a GVH javasolja a fenyőt helyettesítő fatermékekre vonatkozó - jelenleg is folyó - kutatások és innováció további állami ösztönzését.

A GVH javasolja a kormánynak, hogy a fatermékek országhatárokon átívelő mozgásának teljesebb nyomon követhetősége érdekében alakítson ki szorosabb - elsősorban elektronikus adatszolgáltatáson alapuló - együttműködést azokkal az államokkal, amelyek Magyarországra jelentős mennyiségű faipari terméket exportálnak.

A GVH szembesült azzal is, hogy egyes fa építőanyag-forgalmazók elavult, nem digitalizált készletnyilvántartási és ügyviteli rendszerekkel dolgoznak. A versenyhatóság javasolja a jogalkotónak, hogy írja elő ezen termékeket forgalmazó vállalkozások számára az elektronikus ügyviteli rendszer használatának kötelezettségét. Az elvárt elektronikus ügyviteli rendszerek kiépítéséhez, fejlesztéséhez, illetve beszerzéséhez állami céltámogatási rendszer is felajánlható - írja közleményében a GVH.

.