A fejlettebb régiók kisebb cégei is pályázhatnak beruházásaik támogatására

MTI

2022.01.24. 11:54

Olyan cégek jelentkezését várják, amelyek 1-250 főt foglalkoztatnak, tevékenységüket Észak-Nyugat-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon vagy Pest megyében végzik.

Az ország kevésbé fejlett régiói vállalkozásait megcélzó 80 milliárd forintos pályázatot követően megnyílt az a 20 milliárd forintos beruházásösztönző pályázat is, amely a fejlettebb régiók mikro, kis és közepes vállalkozásainak nyújt támogatást - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Megjegyezte: olyan cégek jelentkezését várják, amelyek 1-250 főt foglalkoztatnak, tevékenységüket Észak-Nyugat-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon vagy Pest megyében végzik.

Ez a támogatás nem "ingyen pénz", a cégeknek vállalniuk kell, hogy másfélszer gyorsabban nőnek a gazdaságnál, élvonalbeli technológiákba kell beruházniuk, digitalizációra és energiahatékonyságra kell költeniük - összegezte az államtitkár.

György László úgy fogalmazott, hogy a technológiai fejlődés és a digitalizáció a feltétele annak, hogy a 2010-es években létrehozott munkahelyeket meg tudják tartani a vállalkozások.

Hétfőtől egy másik pályázat is nyílik 30 milliárd forintos kerettel, amelynek célja a magyar falvakban működő vállalkozások újraindítása - tájékoztatott.

Az államtitkár elmondta, hogy a kormányváltás óta a fejlesztéspolitika 15 ezer vállalkozást támogatott beruházásaik megvalósításában, 80 ezer céget pedig nulla százalékos hitellel segített.

A vállalkozások élénk érdeklődést mutatnak a pályázatok iránt, a nyáron elérhető 100 milliárd forintos pályázati keretre 4800 vállalkozás 4480 milliárd forint összegű pályázatot nyújtott be, az újabb 80 milliárd forintra pedig 3400 vállalkozás 240 milliárd forint összegű igényét jelezte - ismertette György László.

.