Hétfőtől új szabályok szerint lehet shortolni a tőzsdén

MTI

2022.01.31. 13:30

A bejelentés alapján az MNB figyelemmel kíséri, s szükség esetén kivizsgálja a rendellenes piacot eredményező short ügyleteket.

A befektető gazdasági társaságoknak és természetes személyeknek - az eddigi 0,2 százalékos mérték helyett - ismételten minden olyan nettó short pozíciót jelenteniük kell, amely eléri vagy meghaladja a befektetéssel érintett tőzsdei társaság kibocsátott részvényállományának 0,1 százalékát - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben fogadta el a short - az alapul szolgáló pénzügyi eszköz árcsökkenésére számító -  ügyletekről és a hitel-nemteljesítési csereügyletekről rendelkező uniós rendelet 5. cikkében meghatározott bejelentési küszöb 0,2 százalékról 0,1 százalékra csökkentését. Az új bejelentési küszöbre vonatkozó rendelkezés idén január 31-től hatályos.

A korábbi rendszer szerinti bejelentési küszöböt utoljára január 28-án lehetett alkalmazni. Január 31-től a pozícióbirtokosnak már azt kell bejelenteni, ha a részvényekben fennálló nettó short pozíciójuk eléri vagy meghaladja a 0,1 százalékot. Egyúttal minden további 0,1 százalékos (első tizedesjegynyi) módosulás bejelentésköteles.

Az átálláshoz kapcsolódva február 1-jén 15.30-ig kell jelezni az MNB-nek, hogy ha ugyan az érintettek január 28-án a nap végén nem rendelkeztek 0,2 százalékot elérő/meghaladó nettó short pozícióval, de január 31-én nap végére a nettó short pozíciójuk eléri/meghaladja a 0,1 százalékot; illetve azt, ha január 28-án a nap végén volt 0,2 százalékot elérő/meghaladó nettó short pozíciójuk, és január 31-én a nap végére a nettó short pozíciójuk akár a 0,2 százalékos, akár a 0,1 százalékos küszöb alá megy, illetve első tizedesjegye felfelé vagy lefelé megváltozik.

A bejelentési küszöbérték egyaránt vonatkozik a természetes és a jogi személyekre. A bejelentés alapján az MNB figyelemmel kíséri, s szükség esetén kivizsgálja a rendellenes piacot eredményező short ügyleteket.

.