Szép kövér államháztartási hiány jött össze

MTI

2022.03.08. 12:20

A kéthavi hiány az idei 3152,6 milliárd forintos módosított törvényi előirányzat 45,5 százaléka.

Az év első két hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 1433,7 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).     

A kéthavi hiány az idei 3152,6 milliárd forintos módosított törvényi előirányzat 45,5 százaléka.

A központi költségvetés 1440,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 49,0 milliárd forintos többletet mutattak február végén.

A családok megerősítése érdekében februárban a gyermeket nevelők visszakapták a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok megkapták a 13. havi nyugdíjat, a fegyveres és rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél foglalkoztatottak pedig hathavi fegyverpénzt kaptak. Adócsökkentésekről is döntött a kormány, a 25 év alattiak teljes szja-mentességet kaptak, míg a munkáltatói adó 13 százalékra csökkent - emlékeztett a PM.

A minisztérium gyorstájékoztatója a kiadások közül kiemelte, hogy a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi kifizetéseket. A nyugellátásokra 1004,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 347,0 milliárd forintot fordítottak az év első két hónapjában.

A tájékoztató hangsúlyozza, hogy az adatokban megjelenik a  január 1-jei hatállyal bevezetett intézkedések költségvetési hatása is: a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 5 százalékkal emelkedtek; a 25 év alattiak szja-mentességet kaptak; a munkát terhelő adók ismét csökkentek - a szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékról 13 százalékra; a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás pedig megszűnt. Ezek mellett a minimálbér 200 000 forintra, a garantált bérminimum 260 000 forintra emelkedett.

Ágazati béremelések is megvalósultak, aminek keretében nőtt az ápolók, az orvosok, a bölcsődei dolgozók, a szociális és kulturális ágazatban dolgozók, a katonák, a rendőrök, valamint a pedagógusok bére is - sorolta a PM.

A tájékoztatás hangsúlyozza, hogy a kormány sikeresen indította újra a gazdaságot,  a magyar gazdaság növekedése az egyik leggyorsabb az Európai Unióban. A kormány biztosítja az ukrán háborús helyzet miatt a határvédelemhez és a menekültek megsegítéséhez szükséges forrásokat is - tették hozzá a PM közleményében.

.