Nagyobb hatása lesz az 5G technológiának az életünkre, mint azt ma sokan hiszik

MTI

2022.07.03. 09:23

Számos ágazatban hoz hatékonyságot és életminőséget javító változásokat, többek közt a közlekedésben, az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben vagy az energiagazdálkodásban is.

Öt éve jött létre az 5G Koalíció - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint a már 89 tagszervezetet számláló 5G Koalíció (5GK) azzal a céllal alakult meg, hogy Magyarország a világ élvonalába tartozzon az 5G bevezetésénél, elterjedésénél és gyakorlati alkalmazásánál. "Korunk egyik legmeghatározóbb technológiai újdonsága számos ágazatban hoz hatékonyságot és életminőséget javító változásokat, többek közt a közlekedésben, az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben vagy az energiagazdálkodásban is" - emelték ki, hozzátéve: az 5GK első fél évtizedes munkájával hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország a legfelkészültebb országok közé kerüljön Európában az 5G területén.

Az 5G Koalíció feladata, hogy bemutassa és megismertesse a társadalom és a gazdaság szereplőivel az 5G technológia előnyeit. Az 5G ugyanis - mint írták - valódi értékeket teremt: élénkíti a gazdaságot és a fenntartható fejlődést, hozzájárul a zöld gazdaság kialakításához, az egészségesebb és élhetőbb környezethez.

Az 5G Koalíció hat munkacsoportban végzi munkáját 230 magyarországi szakértő részvételével. A szervezet eddig 82 munkacsoportülést és 13 szakmai workshopot tartott több mint kétezer ember részvételével. A koalíció szakmai kiállítással egybekötött éves plenáris ülése mára Magyarország legrangosabb 5G-konferenciájává nőtte ki magát. Két éve indult útjára az 5G megértését segítő, hiteles és objektív tájékoztatást közlő 5G.hu honlap - tették hozzá.

A közleményben idézték Solymár Károly Balázs technológiáért felelős helyettes államtitkárt is, aki azt mondta: Magyarország gazdaságtörténetében a koalíció, mint együttműködési forma újszerű megoldás, amelyből több nagyszerű kezdeményezés bontakozott ki. Az 5GK a piac, a tudományos élet és az állam képviselőinek olyan stratégiai és szakmai platformot nyújt, amely segíti, hogy Magyarország az 5G-fejlesztések egyik európai központjává váljon és a nemzetközi élvonalba lépjen az 5G bevezetésénél, alkalmazásánál

Az 5GK eddigi munkájának is köszönhetően az 5G területén mára Magyarország az egyik legfelkészültebb ország Európában a DESI (Digital Economy and Social Index) 2021-es mutatója alapján. A tagok aktív részvételével az ország több pontján több ipari-ágazati felhasználást támogató pilotprogram indult egyetemi és ipari környezetben. 5G-re épülő intelligens közlekedési esetek tesztelése kezdődött el több helyszínen. Győrben egy okos játszóteret alakítanak ki, ahol 5G-hálózatba kapcsolt közlekedési eszközök, a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán pedig 5G-hálózatba kapcsolt járművek segítségével nyílik lehetőség közlekedési szituációk tesztelésére - ismertették.

Megemlítették, hogy Mosonmagyaróváron egy magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági permetezési drónt kapcsolnak össze 5G-n keresztül kommunikáló földi szenzorokkal egy blokkláncalapú platform segítségével. A Mezőhegyesi Ménesbirtokon a tehenészet épületét beltéri 5G-hálózattal fedték le, melyen később 5G-re épülő takarmányozási, állategészségügyi, termelésfelügyeleti tevékenységeket próbálhatnak ki. Sopronban egy hazai iparvállalat termelésfelügyeletének, termék-minőségbiztosításának 5G-alapú kiváltását és a munkafolyamatok kiterjesztett és virtuális valóságra (AR/VR) épülő támogatását tesztelik. Kecskeméten közvilágítási infrastruktúrára telepített 5G kiscellás bázisállomás létesült.

Az 5G Koalíció nemcsak a saját iparágában mutatott új utat a hazai szakmai együttműködések elmélyítésében. Az öt éve megalapított fórum mintájára több további technológiai platform működik Magyarországon egyebek mellett a mesterséges intelligencia, a drónok alkalmazása, illetve a hidrogéngazdaság területén - olvasható a TIM közleményében.

.