Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron

MTI

2022.08.12. 15:04

2022 júliusában az előző hónaphoz képest 17 százalékkal, az előző év hasonló időszakához képest 20 százalékkal gyengült a forgalom.

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.

Elemzésük szerint a Duna House által becsült 8978 adásvétel alapján 2022 júliusában az előző hónaphoz képest 17 százalékkal, az előző év hasonló időszakához képest 20 százalékkal gyengült a forgalom.

Budapesten tovább emelkedett a befektetési célú vásárlások aránya, amely júliusban 44 százalékot tett ki, átlagosan 54 milliót költöttek e célból a vevők. A vidéki ügyfelek 29 százalékban adták meg a befektetési célt a vásárlás legfőbb okaként.

A befektetők számára vonzó belvárosi kerületek iránti érdeklődés is megugrott a fővárosban. A kerületek közötti népszerűségi versenyben Angyalföld után Erzsébetváros, majd Terézváros került dobogóra 2022 júliusában.

A közleményben kiemelték: a kormány bejelentései hatással vannak az ingatlanpiacra, a Duna House júliusi tranzakciós paraméterei szerint megnőtt az alacsony fenntartási költségű, akár befektetésként is hasznosítható ingatlanok, így a kis lakások iránti kereslet.

A Duna House Pénzügyek becslése alapján a jelzáloghitel-piacon is elkezdődött a csökkenő tendencia, 2022 júliusában 110 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, ami 17 százalékos csökkenés a tavaly júliusi 132,6 milliárd forintos tényadathoz képest, az idei júniusi becsléshez viszonyítva pedig 8 százalékos elmaradásban van.

A közlemény szerint az ingatlanárak sokak által várt mérséklődését a csökkenő vásárlói aktivitás sem hozta meg. Az elmúlt hónap adatai alapján az eladások egyre inkább a magasabb értékkategóriák felé tolódtak el. Közép-Magyarország kivételével az országosan megvalósult tranzakciók 22 százaléka 40 millió forintos érték felett zárult, Pest megyében a júliusban értékesített ingatlanok 42 százaléka 50 millió feletti áron talált új tulajdonosra.

Rámutattak arra is, hogy a fővárosban csökkent a legmagasabb értéket képviselő árkategória iránti érdeklődés. Míg 2022 májusában Budán 30, Pesten 20 százalékban 70 millió forint feletti otthonokra szerződtek, addig júliusban a budai és a pesti oldalon is a 40-50 millió forint közötti ingatlanoké volt a főszerep.

.