Jelentősen csökkennek a katás vállalkozók hitelképességi mutatói

dh

2022.08.25. 10:35

Akár 10 millió forint hiteltől is eleshetnek a Katások és a Katáról adónemet váltók.

Az eddigi jelzáloghitelezési gyakorlatban szinte minden pénzintézetnél egyértelműen és kiszámíthatóan meg voltak határozva a katásvállalkozásokból származó bevételek elfogadásának feltételei. Az új katatörvény azonban jelentős változásokat hozott, amire egyelőre a pénzintézetek óvatosabb hitelezési feltételekkel reagálnak. A Duna House Pénzügyek számításai megmutatják a változásokat.

Akatatörvény változásának bejelentésére a pénzintézetek érthető módon átmeneti szabályozásokat hoztak a katás vállalkozások jelzáloghitelezési gyakorlatában. Van bank, aki átmeneti jelleggel az új szabályok kialakítása miatt nem tud a katás jövedelemmel rendelkezővállalkozóknak lakáscélú hiteleket nyújtani, míg egyes pénzintézetek csökkentették a bevételekből származó elszámolható jövedelmek mértékét. A gyorsan változó piacon elengedhetetlen lesz a szakértői segítség igénybevétele, akik naprakészen ismerik az egyes pénzintézetek feltételeit.

Csökkentett, például 15%-os diszkontált jövedelemmel számolva már jelentősen csökkennek a katás vállalkozók hitelképességi mutatói. Mutatjuk a számokat:

 

Számításaink szerint legrosszabbul a 10millió forintos éves bevétellel rendelkező vállalkozók járnak, akiknek eddig 6millió forintos jövedelmet igazolt a NAV éves szinten, ez havi 500ezer forintos összeggel számolva, a jövedelemarányos törlesztőrészlet-szabályozás szerint 60%-ig, vagyis 300ezer forintig volt hitellel terhelhető. Ennek maximális kihasználása mellett így akár 36 millió forint hitelt is fel tudtak venni otthonteremtési céljaikhoz a kérelmezők. Azonban, ha 15%-kal kevesebb jövedelmet fogad el a bank, akkor csak 425ezres havi jövedelemmel kalkulálhatunk, amit már csak 50%-ig terhelhetünk törlesztőrészlettel, így a maximálisan felvehető hitelösszeg 10,5 millió forinttal kevesebb lesz ugyanolyan felételű hitelkonstrukció esetén.

A katás bevételt eddig maximalizálók 6,5 millió forinttal kevesebb összeget igényelhetnek, míg a keretösszeg felét elérők (6millió forintos éves bevétel) 3 millió forinttal kevesebbet, mindössze 15 millió forint lakáshitelt tudnak felvenni a jelenlegi szabályozás alapján.

Az egyes pénzintézetek által nyújtott feltételekben jelentős különbségek lehetnek, így hitelfelvétel előtt minden esetben érdemes pénzügyi szakértővel konzultálni.

.