Egyre kevesebben tudnak hitelt felvenni

MTI

2022.09.02. 12:30

A hitelek döntő többsége pedig kikerült a fizetési moratóriumból.

Mind a vállalati, mind a lakossági hitelállomány jelentősen bővült a második negyedévben, de az év végéig a növekedés lassulása várható - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) videómegosztó oldalán pénteken a jegybank főosztályvezetője.

Dancsik Bálint a hitelezési folyamatokról készített jegybanki jelentést ismertetve közölte, hogy a vállalati hitelek 344 milliárd forintos emelkedésével az éves növekedési ütem 15 százalékra gyorsult, ezen belül a kis- és közepes vállalatoké 12,9 százalékos volt. A bankok által jegyzett és vásárolt vállalati kötvényeket is figyelembe véve a hitelintézetek vállalati hitel- és kötvényállománya összesen 514 milliárd forinttal nőtt a második negyedévben, ezzel a kötvényeket is tartalmazó állomány éves növekedési üteme 22,1 százalékos volt június végén.

A lakossági hitelek növekedési üteme szintén magas, de mérséklődik, a 284 milliárd forintos állománybővülés 11 százalékos emelkedést jelent. A lakáshitelek kihelyezése 427 milliárd forinttal csúcsot döntött, a hitelösszegek egy év alatt átlagosan 6 millió forinttal lettek nagyobbak, elérve a 22 millió forintot. A 120 milliárd forintnyi babaváró hitel már csökkenést jelent a korábbiakhoz képest, a személyi hitelek pedig az alacsony bázis miatt bővülhettek, ezeket ugyanis a járvány korábban erősen visszafogta.  

A jegybanki jelentés szerint a hitelezés emelkedéséhez hozzájárultak az állami és jegybanki hitelprogramok. A vállalatoknál a Széchenyi Kártya Program GO!, míg a lakossági szegmensben az NHP Zöld otthon program játszott jelentős szerepet.

A következő hónapokban ugyanakkor a növekedési ütem lassulása várható, a hitelek döntő többsége ugyanis kikerült a fizetési moratóriumból, törlesztéseik miatt csökken a hitelállomány növekedési üteme. A vállalati hitelezésen belül főképp a beruházási hitelek iránti kereslet gyengülhet. A bankok jelentős része mind a vállalati, mind a lakossági szegmensben a feltételek szigorítására készül, és ez tovább csökkentheti a hitelkeresletet - tette hozzá Dancsik Bálint.

A hitelezési folyamatokról készített jelentés az MNB honlapján olvasható.

.