Ömlik az adó és járulékbevétel a központi költségvetésbe

MTI

2022.10.10. 13:02

Szeptemberben többlettel zárt a költségvetés, 15,9 százalékkal nőttek az adó- és járulékbevételek.

Szeptemberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 181,0 milliárd forint többletet ért el, szemben az előző évi 391,3 milliárd forintos deficittel. A múlt havi az elmúlt 20 évben a harmadik legnagyobb szeptember havi többlet. Ezzel az első kilenc hónapban az államháztartás központi alrendszere 2691,7 milliárd forintos hiánnyal zárt - jelentette hétfőn kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

A szeptemberi többlettel az augusztus végi 91,1 százalékról az egész évre  tervezett pénzforgalmi hiány 85,4 százalékára csökkent, és már csak 399,7 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit 2292,0 milliárd forintot az augusztusi 972 milliárdos emelkedéssel szemben.  

A központi költségvetés 2773,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 252,6 milliárd forintos többletet értek el január-szeptemberben.

Szeptember végéig az előző év azonos időszakához képest 15,9 százalékkal nőttek az adó- és járulékbevételek - jelezte a minisztérium.

Gyorstájékoztatójában a PM megerősítette, hogy a GDP 4,9 százalékáról 6,1 százalékra emeli a kormány az államháztartás európai uniós módszertan (ESA) szerint számolt idei hiánycélját. Az 1,2 százalékpontos különbséget az magyarázza, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) egy júliusi jogszabály alapján különleges földgázkészletet halmoz fel. A mintegy 740 milliárd forint értékű vásárlás azért növeli az ESA-hiányt, mert az unió statisztikai hivatala, az Eurostat döntése szerint az MSZKSZ-t a kormányzati szektor részének kell tekinteni. A tranzakció nélküli - alapfolyamatok szerinti - 2022. évi ESA-hiánycél továbbra is a GDP 4,9 százaléka - hangsúlyozta a PM.

A "szomszédunkban zajló elhúzódó háború és a szankciók hatásai egész Európa gazdaságát válságba taszítják, ezért a kormány legfontosabb célkitűzése Magyarország stabilitásának megőrzése. Ehhez hozzájárul a felelős és takarékos költségvetési gazdálkodás folytatása, miközben biztosítjuk a forrásokat a rezsicsökkentés fenntartásához, a munkahelyek védelméhez, a biztonságos energiaellátáshoz, a családtámogatások és a nyugdíjak értékének megőrzéséhez" - fogalmaztak a közleményben.

.