Elkezdett lassulni az infláció az OECD-ben

MTI

2023.06.12. 11:02

A 38 OECD-tagországból 27-ben mérséklődött az árak emelkedése áprilisban.  

Áprilisban átlagosan 7,4 százalékra lassult a fogyasztói árak éves szintű növekedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a márciusi 7,7 százalékról.

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára felkerült adatok szerint a 38 OECD-tagországból 27-ben mérséklődött az árak emelkedése áprilisban.  

Az energiaárak növekedése már a tizedik egymást követő hónapban lassult áprilisban, 0,7 százalék volt a márciusi 1,3 százalék után éves szinten. Az élelmiszerárak emelkedése is lassult, áprilisban már ötödik hónapja, a márciusi 14 százalékról áprilisban 12,1 százalékra esett vissza.  

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 7,1 százalék volt áprilisban a márciusi 7,2 százalék után.

Az átlagos infláció márciushoz hasonlóan áprilisban is 5,4 százalék volt a G7-országokban, míg a G20 országaiban 6,9 százalékról 6,5 százalékra mérséklődött.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 7 százalékra emelkedett áprilisban a márciusi 6,9 százalékról.  Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme májusban 6,1 százalékra lassult.

.