Kelet-közép-európai indexkövető részvényalapot hozott létre az OTP Csoport

MTI

2024.04.08. 15:01

A befektetési jegyek ugyanúgy viselkednek, mint egy tőzsdei részvény.

Kelet-közép-európai indexkövető részvényalapot (OTP CETOP ETF) hozott létre az OTP Csoport, amely a térség hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit tartalmazza - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a bankcsoport.

A tájékoztatás szerint a tőzsdén kereskedett befektetési alap (Exchange Traded Fund, ETF) befektetési jegyei már elérhetők a Budapesti Értéktőzsdén.

Az OTP CETOP ETF-be a három vezető hazai részvény - Mol, OTP, Richter - mellett Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia vezető papírjai kerültek be.

Az OTP CETOP ETF-et 10 euró névértékkel vezették be a budapesti tőzsdére. A befektetési jegyek ugyanúgy viselkednek, mint egy tőzsdei részvény: folyamatosan lehet adni és venni őket kereskedési időben az aktuális piaci áron. Az OTP Bank, mint árjegyző likviditást biztosít az ETF piacán.

Az OTP várakozása szerint a hiánypótló befektetési termék révén azok a hazai magán- és intézményi, valamint nyugat-európai, tengerentúli és távol-keleti befektetők is hozzáférhetnek a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiójának vállalati topligájához, akiknek nincs helyismerete a térségben.

Az OTP Csoport által megvalósított ETF-fejlesztés fontos mérföldkő mind a BÉT termékkínálatát, mind a hazai tőzsde és a nemzetgazdaság régiós súlyát tekintve - idézte a közlemény Végh Richárdot, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatóját.

A régiós indexkövető részvényalap piacra dobásával egyidőben jelentette be az OTP, hogy elindítja a kelet-közép-európai piacokat lekövető CETOP NTR indexét, amelyet félévente súlyoznak újra.

Az index referenciamutatóként szolgál a régió tőkepiaci krémjének teljesítményére vonatkozóan - tette hozzá Végh Richárd.

A részvényalap, a mögöttes CETOP NTR indexhez hasonlóan, nem fizet osztalékot a befektetőknek, azonban a befolyó osztalékok újratőkésítése révén a piacok valós teljesítményét mutatja majd - közölte az OTP.

.