A KSH felgyorsítja a GDP-adatok közlését

MTI

2024.05.01. 14:02

2024 első negyedévétől kezdődően 15 nappal korábban, a tárgyidőszak végét követő 30. napon teszi közzé.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2024 első negyedévétől kezdődően 15 nappal korábban, a tárgyidőszak végét követő 30. napon teszi közzé a bruttó hazai termék (GDP) adatait - közölte a KSH kedden az MTI-vel.

Az intézkedéssel a KSH a gyorsabban elérhető, de mégis megbízható GDP-adatok iránti felhasználói igényekre reagál, stratégiai célja a piacra kerülési idők csökkentése, a felhasználói elégedettség növelése - írták.

A bruttó hazai termék (GDP) a szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 2024 első negyedévében az előző negyedévihez képest 0,8 százalékkal nőtt, míg a nyers adatok alapján 2023 első negyedévéhez viszonyítva 1,1 százalékkal bővült - idézték fel a közleményben a kedden már az új feltételeknek megfelelően közölt adatokat.

A közlemény szerint Magyarország általános gazdasági fejlődéséről szóló első, hivatalos GDP-eredmények eddig 45 nappal a tárgynegyedév vége után álltak rendelkezésre, a most bevezetett változással ez az időtartam 30 napra csökken, a GDP-számítás módszertana változatlan marad.  

A KSH egyik legfontosabb célkitűzéseinek egyike a piacra kerülési idők csökkentése, az időszerűség javítása. A GDP-adatok esetében látható, hogy az EU-ban már 12 ország T+30 napra közli az adatokat, ezért fontos előrelépés, hogy ezentúl a KSH is ebbe a körbe tartozik - idézi a közlemény Kincses Áront, a KSH elnökét.

A GDP az egyik legfontosabb, nemzetgazdasági jelentőségű mutató. A korábban elérhető GDP-adatok segítik az adatalapú szakpolitikai döntéshozatalt, a gazdasági helyzet nyomon követését, az elemzések és prognózisok készítését. A gyorsabb GDP-adatközlés különösen fontos az üzleti és pénzügyi szektor, valamint a befektetők és piaci szereplők számára, hiszen az időszerű információk által lehetővé válik, hogy pontosabb előrejelzéseket készítsenek, és jobban felkészüljenek a piaci változásokra - áll a  közleményben.

.