Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

MTI

2024.06.15. 12:08

Másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet.

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit az MTI-vel.

A kutatás egyik tanulsága, hogy a fiatalok számára leginkább az vonzó egy munkahelyen, ha ott jó csapatban dolgozhatnak, ennek a fontosságát a munkaadói oldal ugyanakkor alul becsüli. A fiatal generációnak is sokat számít a jó fizetés és a béren kívüli juttatások, de ezek nem olyan döntő súlyúak, mint azt feltételezik róluk - írták a közleményben.

Az állásinterjúnál is félreértik egymást a felek: a pályakezdők  úgy gondolják, hogy a cégek magabiztosságra, munkatapasztalatra, szakmai felkészültségre és jó megjelenésre számítanak tőlük, miközben a cégek sokkal inkább érdeklődő hozzáállást és releváns kérdéseket várnak el.

A különböző elvárások a munkakezdésben is jelen vannak: a fiatal pályakezdők úgy gondolják, hogy mindenben meg kell felelniük, de elsősorban szorgalmasnak, megbízhatónak és rugalmasnak kell lenniük, ezzel szemben a munkáltatók szerint elég, ha megbízhatóak, tudnak csapatban dolgozni és nyitottak.

A munkáltatók egyértelműen kreatívabbnak, érdeklődőbbnek és magabiztosabbnak írják le a fiatalokat, de a megbízhatóságban, hosszú távú elköteleződésben és szorgalomban már sokkal kevésbé pozitív az általános vélekedésük. Emellett jellemzőbb rájuk, hogy nem állnak munkába, hiába fogadták el az állásajánlatot és nagyobb arányban hagyják ott a munkahelyüket az első hónapokban.

Arra is kitértek, a mostani pályakezdők alig több mint fele érzi úgy, hogy a szakiskola, középiskola vagy a felsőfokú oktatásban eltöltött idő után már felkészülten lépnének a munkaerőpiacra vagy tisztában lennének az elvárásokkal. Leginkább azokat a személyes kompetenciákat hiányolják: hogyan álljanak ki magukért, hogyan kezeljék a konfliktusokat, hogyan merjenek visszakérdezni vagy hogyan kérjenek segítséget másoktól. Ezt erősíti meg az is, hogy az idősebb munkavállalók leginkább a konfliktuskezelés és a beilleszkedés képességét hiányolják belőlük.

.