Csökkentették a jegybanki alapkamatot

MTI

2024.07.10. 18:05

Jegybanki alapkamat változás.

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa júniusi ülésén az alapkamat 25 bázispontos csökkentéséről a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

A június 18-i ülésen a kamatfolyosó két szélét is 25 bázisponttal mérsékelték. Az alapkamat így 7,00 százalékra mérséklődött, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 8,00 százalékra csökkent, az egynapos jegybanki betét kamatlába pedig 6,00 százalékra csökkent.

A jegyzőkönyv szerint a döntéshozók egybehangzóan az alapkamat 25 bázispontos csökkentését támogatták, a tanácstagok egységes megítélése alapján továbbra is óvatos és türelmes monetáris politikára van szükség.

A tanácstagok kiemelték, hogy júniustól új szakasz kezdődik, amiben a monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

A monetáris tanács helyzetértékelése alapján az inflációs kilátások az elmúlt negyedév során javultak. Emellett a magyar gazdaságban beinduló növekedés, a historikusan magas devizatartalék, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a körültekintő monetáris politika az ország kockázati megítélésének erősödése irányába hat. A tanács helyzetértékelése alapján bár a rövid távú inflációs kilátások az elmúlt negyedév során javultak és az infláció a következő hónapokban a jegybanki toleranciasáv felső széle közelében alakul, a hosszabb távú inflációs előrejelzés nem változott. Ennek megfelelően az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2025 során várható.

A döntéshozók megállapították azt is, hogy a magyar gazdaságban beinduló növekedés, a historikusan magas devizatartalék, a folyó fizetési mérleg tartós javulása - illetve az egyenleg historikus csúcsokra emelkedése - és a körültekintő monetáris politika az ország kockázati megítélésének erősödése irányába hat. Továbbá több tanácstag kiemelte, hogy a munkaerőpiac feszessége a foglalkoztatás magas szintje mellett enyhült.

 Ugyanakkor felhívták a figyelmet a globális kockázatokra, ezeken belül is különösen a várhatóan elhúzódóan magas külső kamatkörnyezet monetáris politikai mozgásteret szűkítő hatására, a változékony pénzügyi piaci hangulatra, valamint a jelentős geopolitikai feszültségekre. A belső tényezőket illetően a tanácstagok hangsúlyozták, hogy a maginfláció várhatóan emelkedni fog, míg az inflációs várakozások csak lassan mérséklődnek.

Továbbá felhívták a figyelmet, hogy az erőteljes bérdinamika esetleges inflációs kockázatait is figyelemmel kell követni. Több tanácstag kiemelte, hogy a kockázati megítélés szempontjából a kitűzött költségvetési hiánycélok fegyelmezett elérése kiemelten fontos.

Hangsúlyozták: a globális és hazai dezinflációt övező kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága, illetve a globálisan meghatározó jegybankok várható kamatpolitikája előretekintve is óvatos és türelmes monetáris politikát indokol.

.