Elindult a 2025-ös szüret a Dél-Balatonon: a Csabagyöngye a szezon első szőlőfajtája, melyből könnyed, gyümölcsös bor készül. A Varga Pincészet 30 ezer palackkal számol, az évjárat ígéretesnek tűnik.
Könnyed, gyümölcsös bor készül az idei első szüretből, miközben a termés mennyisége és minősége is biztató a borvidéken. A Varga Pincészet idén is jelentős tételben dolgozza fel a korai érésű Csabagyöngyét.
A Dél-Balatonon szerdán kezdetét vette az idei szüret. Az egyik legkorábban érő szőlőfajta, a Csabagyöngye betakarítása már megkezdődött.
A balatonboglári borvidék településein megkezdődött munka eredményeképp egy könnyed, félszáraz, gyümölcsös bor készül.
A bor várhatóan szeptember elején kerül a boltokba.
Takács György tájékoztatása szerint:
„A Csabagyöngye úgynevezett nulla érlelésű bor, vagyis a lehető leghamarabb palackozzák, hogy megőrizze frissességét.”
A szőlő legnagyobb termőterülete Ordacsehi és környéke, innen a Varga Pincészet idén mintegy 30 ezer kilogramm szőlőt vásárol, amelyből 30 ezer palack bor készül Badacsonyörsön.
A vegetációs időszak jól indult, de júniusban kevés csapadék hullott, ami főleg a késői érésű fajtáknál észlelhető.
Az utóbbi napok hűvös éjszakái és a lehullott csapadék viszont kedvezően befolyásolják a szőlő aromagazdagságát.
„A 2025-ös évjárat várhatóan jobb és illatosabb lesz a tavalyinál” – tette hozzá a pincevezető.