Hirdetés

Gesztenyeünnep Velemben: szelíd és vad kísérletek (képgalériával)

2010.10.10. 19:39

A vasárnap délutáni napsütésben darvaztunk néhány óráig a Rákóczi utcán hömpölygő emberáradatban. Képek.

Hirdetés

Gesztenyeünnep Velemben

A vasárnap délutáni napsütésben darvaztunk néhány óráig a Rákóczi utcán hömpölygő emberáradatban. Képek.

Akik az időjósok bizakodó előrejelzésére hallgattak, és úgy döntöttek, hogy kicsit kimozdulnak hétvégén, komoly dilemmával szembesültek. Ugyanis két csábító lehetőség is kínálkozott: az őrségi Tökfesztivál és a velemi Gesztenyeünnep.

Képgaléria.

Utóbbi az MMIK és a helyiek közös rendezvénye, immáron 18. éve. A tavalyi érdeklődésünk inkább a programokra és a vásári hangulatra irányult. Idén ez kiegészült arra a csemegegyümölcsre is, ami a kétnapos ünnep emblémája.

Gesztenyeünnep Velemben
 

Előzetes tudásunk – valószínűleg a kedves olvasók nagyobb részével együtt – mindösszesen annyi, hogy különbséget tudunk tenni a gesztenye vad és szelíd változata között. Az utóbbiról kellemes íz-élményeink is vannak. Az viszont új ismeret, hogy a két egyivarú-egylaki növény mégcsak nem is rokona egymásnak, csak a makktermések külleme hasonló. A szakemberek véleménye megoszlik abban, hogy a gesztenye (Castanea sativa Mill.) őshonos-e nálunk. Mindenesetre a török eredetű név (k’estane) néhány településnevünkben megbújik (Geszt, Gesztely, Gesztes, Kesztölc, Keszthely), ami arra utal, hogy a jelenléte nagyon régi.

Gesztenyeünnep Velemben

A szelídgesztenye a citrommal megegyező mennyiségű C-vitamint tartalmaz, továbbá kétszer annyi keményítő van benne, mint a burgonyában.

Az elkészítési módjával kapcsolatban jócskán eltérőek a tanácsok. Legtöbben – a főzés mellett – a sütést favorizálják. A velemiek például az utóbbinál a nyeles serpenyőre, a „kopaszágra” és a gyertyán-bükkfa parázsra esküsznek. Viszont a gyümölcs bevágásában nincsenek közös nevezőn. A keresztbe vagy hosszába irány mellett néhányan – a kettő öszvérváltozataként – a kereszt alakot tartják az egyedüli üdvözítőnek.

Gesztenyeünnep Velemben

Mi a vasárnap délutáni napsütésben darvaztunk néhány óráig a Rákóczi utcán hömpölygő emberáradatban. Nemcsak megsasoltuk a kínálatot, hanem meg is kóstoltuk. Íz-élményeinket a sültgesztenyék, valamint a sütik és pürék után elfogyasztott gesztenyés mézespálinka tette teljessé.

Gesztenyeünnep Velemben
 

Az előző évi látogatásunkat azzal a megjegyzéssel zártuk, hogy a rendezvény nagyjából kinőtte a falut. Idén viszont már odajutni is alig lehetett. Az autósok százával tettek szelíd és vad, egyúttal eredménytelen kísérletet arra, hogy minél közelebbi parkolóhelyet találjanak, és ne kelljen kilométereket gyalogolniuk.

.