Gleccser síterepek Ausztriában

2010.11.09. 11:17

Tudjuk, hogy nem mindenkinek az a legnagyobb gondja, hogy hol síel az idén télen, de rajtunk ne múljon.

Gleccsersí, Ausztria

Tudjuk, hogy nem mindenkinek az a legnagyobb gondja, hogy hol síel az idén télen, de egy aprólékos, információkkal és linkekkel gazdagon ellátott ausztriai gleccsersí kalauz később is jól jöhet. Rajtunk ne múljon.

 Az alábbi összeállítást az az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet (austria.info) agyagai alapján állítottuk össze.
 
Gleccsersí, Ausztria
 
Karintia: a Mölltali gleccser
 
A szeptember végétől május elejéig tartó síszezon – mellesleg országszerte a leghosszabb – első osztályú pályákkal, és annyi porhóval párosul, amennyit csak a lécek bírnak.
 
Hogy ez mind igaz Karintia egyetlen gleccser-síterületére, azt maga a tartomány is megerősíti. Ezért kapta meg a Mölltali gleccser Karintia kitüntető minőségi pálya-jelzését.

A Schareck csúcsától a Schwarzkopf-liftig húzódó pályákon a tél derekán akár a 450 cm-t is eléri a természetes hó, amely tömör mesterséges hórétegen nyugszik, így a síelők és a snowboardosok teljes elánnal hódolhatnak a havas sportok szenvedélyének. A Mölltali gleccser 2100 és 3122 m közti magasságokkal, közel 50 kilométer pályával és 9 felvonóval csalogatja a vendégeket.

A síterületet a völgymegállóból, azaz a tengerszint felett 1200 méterről induló Gleccser Expresszel (siklóval) lehet megközelíteni, amely nyolc perc alatt éri el a 2200 méteren fekvő középmegállót és síiskolaközpontot. Innen az Eisseebahnnal (6-személyes libegővel) jutunk közvetlenül a hegymegállóig, ahol 2800 m-es magasságban az „üvegpalota” alias Eissee hegyi étterem vár ránk. A legmagasabbra a Gleccser Jet (6-személyes, szélvédős ülőlift) és az egyszerűen „3000-es“-nek (‚Dreitausender’) nevezett kétszemélyes ülőlift járnak. Ezek visznek fel a Schareck négy pályájához.

A Klühspies panoráma-felvonó (kétszemélyes ülőlift) hozza vissza a vendégeket a Hochwurtenspeichertől a hegyi megállóig. A családi lesiklópályán olyan fantasztikus kanyarsízni, hogy még a kezdők is azonnal örömüket lelik a télisportban. A „legmélyebb“ pont kb. 2100 méteren található a 4-személyes Schwarzkopf ülőliftnél, amely direkt a Weissehaus-hoz közlekedik. A középmegállónál két húzólift és egy tányéros felvonó segíti a kezdők első próbálkozásait kis lejtőszögű terepen, közvetlenül a síiskola mellett.
 
Tuti tipp a snowboardosoknak: a Mölltali gleccser, avagy freeride-álom porhóban. A nagyvonalúan kiképezett, széles és legkevésbé sem zsúfolt pályák minden deszkást felejthetetlen élményhez juttatnak. A racingtől a freestyleig terjed a sokszínű kínálat.
 
Salzburg tartomány: Kitzsteinhorn
 
Ausztria szívében fekszik, ezért könnyen és kényelmesen megközelíthető Salzburg egyetlen gleccsersíterepe, a Kitzsteinhorn. 19 szupermodern, 3000 m fölé közlekedő felvonó és lift garantálja a teljes mértékben hóbiztos pályák élvezetét.
A széles, napsütötte gleccserlejtők már ősszel és még nyáron is javában hívogatják a síelőket és snowboardosokat is. Síelők minden igénynek megfelelő terepekre találnak, kezdve a gleccser szelíd lejtőin egészen a Sonnenkar vagy a Langwiedboden meredek lesiklópályáiig.
 
Gleccsersí, Ausztria
Igazi kihívás vérbeli deszkásoknak: az állandó versenypálya, a buckapálya vagy a Langwied területén található természetes félcsövek. Snowboardosoknak ajánljuk továbbá a gleccserplatón lévő funparkot. Itt is modern felvonók garantálják a gyors és kényelmes utat a gleccserterepre.

A Kitzsteinhorn nemcsak Salzburg legmagasabb sí-, de a legmagasabb kilátóhegye is. A csúcsmegállók panorámás teraszaitól szinte karnyújtásnyira vannak a környező háromezresek.

 
Stájerország: a Dachstein-gleccser
 
A Dachstein déli falainak lenyűgöző kulisszái előtt gondolázni, megtenni 1000 magassági métert és csupán néhány perc alatt feljutni a Dachstein-gleccser egész éves síterületére 2700 méterrel a tengerszint felett.
 
A Dachstein gleccserfelvonóhoz vagy az ennstali Schladmingból induló busszal (a schladmingi állomástól induló vonaljárat) vagy autóval lehet eljutni. Az utóbbi esetben jól kiépített hegyi úton érkezünk Ramsau 18 km széles fennsíkjához (1100 – 1300 m magassági szinten) és haladunk tovább a Dachstein-panorámaúton a felvonó völgymegállójához, az 1700 méteren található Türlwandhüttéhez.
 
Gleccsersí, Ausztria
A Hungerkogel-hegymegálló modern, önkiszolgáló panorámaétterme a Keleti-Alpok egyik legszebb kilátója. A Dachstein-gleccser kezdőknek is megfelelő, repedésmentes síterepén van három húzólift és egy kétszemélyes ülőlift. És a sportoló vendégek rendelkezésére áll a Nemzetközi Sífutás Nyári Edzőközpontjának kerek 15 kilométernyi karbantartott, jelzésekkel ellátott sífutó pályája, egy snowboard-funpark illetve számtalan sítúra-lehetőség.
 
 
Tirol gleccsersíterepei
 
Tirol rögtön öt egészéves gleccsersítereppel kedveskedik a téli sportok szerelmeseinek. A kezdők és profik mellett a snowboardosok és a sífutók is ideális körülményekre lelnek a számtalan karbantartott sí- és sífutópályán.
 
1. A hintertuxi gleccser
 
4 évszak 365 hó-napja! teszi felejthetetlenné a hintertuxi gleccsert. „The snow must go on” – tavasszal is: síelés napsütésben közel 60 pályakilométeren és csodálatos fagyott havas lejtőkön.
 
A tuxi Fernerhaustól lefelé a 270 ha pályafelületből 24 hektárt hó borít, így még május elején is garantált a lesiklás 2100 m-ig.

Nyáron 18 pályakilométer és – szükség esetén – 10 felvonó üzemel Ausztria egyik legszebb és legnagyobb egészéves síterületén. A leghosszabb lesiklópálya 2 km és közvetlenül a tuxi Fernerhaus (2660 m) panorámaéttermének napsütötte terasza előtt ér véget. A gleccser lenyűgöző világa címszavakban: panorámaétterem 3250 m magasságban, vezetett gleccsertúrák, 250 km túraútvonal, a Spannagelhöhle – a Közép-Alpok legnagyobb barlangjának – élménye, kalandos canyoning túrák, mászás vagy biciklizés…

Mélyhó a varázslatos őszi gleccseren: 40-60 pályakilométeren élheti át az első porhó élményét és a feledhetetlen panorámát, hisz csaknem 100 km-re ellátni innen. Az év egyik legszebb időszaka ez, ha túrázni vagy síelni vágyik. Szeptember utolsó hetében aztán a Sommerberg-Arena is felébred nyári álmából és sem a pályák ördögei, sem a szomjazó lelkek nem menekülnek az après-ski bűvöletétől!

Télen a 90 – 230 kilométernyi változatos – és különböző nehézségi fokú – pálya alig hagy időt a szusszanásra. A széles pályákon különleges élvezet a síelés, a carving és a snowboardozás. Egy élménydús nap fénypontja lehet a „Gletscherrunde” (’gleccsermenet’), vagyis a 12 km-es és ezzel leghosszabb lesiklópálya 1750 m szintkülönbséggel.
 

2. A Rettenbach-Tiefenbach gleccser

 
Egyedülálló Ausztriában: a FIS sí világkupa helyszíne három háromezres csúccsal büszkélkedhet, melyeket a legmodernebb felvonókkal lehet megközelíteni.
Az A12-es Inntal-autópályát az Ötztal kijáratnál elhagyva egyenesen a Sölden (1377 m) felé vezető főútvonalra jutunk, ahonnan 15 km-es panorámaút vezet a gleccser-síterületre (2674 – 3255 tengerszint feletti magasság). Parkolni a felvonók völgymegállóinál lehet.

A Rettenbach parkolótól (völgymegálló 2674 m) 4-személyes, „buborékos“ ülőlift közlekedik a Rettanbachjochra (hegymegálló 2995 m). Innen az egyik húzólift a Schwarze Schneid-ra (hegymegálló 3167 m), egy másik pedig a Karleskogl-ra (hegymegálló 3248 m) visz, ahonnan egy 200 m-es síalagúton keresztül közvetlenül a Tiefenbach-gleccserhez lehet jutni.A Seiterjöchl-re (hegymegálló 3032 m) érkező húzólift jelenti a Tiefenbach-gleccserrel való másik összeköttetést, ami autóval is megközelíthető egy 1750 m hosszú alagúton keresztül (az Alpok leghosszabb közúti alagútja). Étterem, rendezvénypavilon, kioszk, hóbár, sí- és snowboard-iskola valamint kölcsönzési lehetőséggel rendelkező sportbolt mellett itt található a télisport-ipar európai tesztcentruma is. Ezen kívül a vendégek rendelkezésére áll egy Salomon-állomás* is a megfelelő kínálattal.

A Tiefenbachferner ülőliftjét és a Tiefenbachkogel húzóliftjét immár a 8-személyes gondolakabinos Tiefenbachferner-felvonó helyettesíti (völgymegálló 2793 m, hegymegálló 3249 m). További felvonók: a Seiterkar (ülőlift), a Mutkogl, a panoráma és minilift (húzóliftek).A háromszemélyes „Seitenkar”-ülőlift jelenti a Rettenbachgletscherrel való összeköttetést, így ez a gleccsersíterület a Keleti-Alpok egyetlen gleccser-síhintája.

A téli síterületet felvonók tekintetében a „Golden Gate to the Glacier” liftjei –  az „Einzeiger”, „Seekogel”, és „Schwarzkogl” 4-személyes ülőliftjei és a 8-személyes, gondolakabinos „Gletscherexpress”– kötik össze a meglévő Rettenbach- és Tiefenbach-gleccserrel. Ezzel a bővítéssel még egy tágas, térséges és „siklástechnikailag” is változatos síterep vált elérhetővé.
* A Salomon márka termékeit forgalmazó, kölcsönző üzletlánc helyben-tesztelési lehetőséggel és csapatépítő rendezvények szervezésével.

 
3. A kaunertali gleccser
 
32 kilométernyi – fekete, piros és kék jelzésű – pályán kedvére kitombolhatja magát kezdő és profi, nagy és kicsi. Arról, hogy mindez várakozás nélkül történjen, kilenc felvonó gondoskodik.
 
A kaunertali panármaút, amelyet sokan joggal tartanak az Alpok legszebb magashegyi útvonalának, 2750 m-es magasságba vezet – az örök jégig. Itt tettek optimálisan elérhetővé 350 hektár síterületet. Ülő- és húzóliftek visznek fel egészen a garantáltan hóbiztos 3200 méterig.

A kimondottan alpesi síelők és csapatedzések igényeire szabott pályák mellett egyéni vendégek 1000 m szintkülönbséget tehetnek meg a lesiklópályákon minden nehézségi szinten. Az egyre nagyobb számban érkező snowboardosokat állandó félcső, snowboard funpark és trambulin várja.
4. Stubai gleccsere
 
A stubai-i gleccser 12 km2-es területe Ausztria legnagyobb egészéves télisport-terepe. Magassági szintjeinek (1750 – 3200 m) köszönhetően abszolút hóbiztos októbertől egészen júliusig.
 
Egyszerűen megközelíthető északról, Innsbruck felől a Brenner-autópályán jövet a Schönberg-kijáratig, ahonnan még kb. 30 km-t kell megtenni a stubai-i főútvonalon a mutterbergi völgymegállóig.

A 24 modern felvonó egykettőre feljuttatja a téli sportok rajongóit a háromezres csúcsok birodalmába. 5 libegő, 3 hatszemélyes ülőlift, 1 négyes-ülőlift, 3 kétszemélyes ülőlift valamint 9 húzó- és tányéros lift közül lehet választani.A stubai-i gleccser 110 km lesiklópályát nyújt, melyek közt minden tudásszintnek akad megfelelő: a könnyű, széles, kezdőknek ajánlott pályáktól egészen a profik igényeire szabott buckapályáig és komoly síútvonalakig. További sportos lehetőségekkel szolgál egy snowboard-funpark, két állandó versenypálya, sebességmérős szakasz, kalandos hócsúszda-pálya, 4,5 km sífutópálya és egy jégmászó-torony.

A kulináris kitérőkre – vagy az osztrákok találó fordulatával élve ’lendületes betérőkre’ (Einkehrschwung) – bőven nyílik lehetőség a helyi éttermekben, ahol az egyszerű uzsonnától a nemzetközi ételekig minden szerepel az étlapon. A modern önkiszolgáló éttermek remek fogásokkal várják vendégeiket, köztük pl. a 3150 méteren „lebegő” Jochdohle. A „Zur Goldenen Gams”-ban (’Az arany zergéhez’) a jó felszolgálás mellett megtapasztalhatjuk a kiadós és ízletes tiroli házi kosztot is. Trendi après-ski lokálnak számít az „Eissee” Schirmbar (ún. ernyőbár) a gamsgarteni hegymegállónál.

A színvonalas Micky egér síklubban a gyerekek 4 éves kortól képzett síoktatókkal, szinte játszva sajátíthatják el a síelés alapjait. Így a szülők szabadon kanyaroghatnak a hegyoldalban, amíg az apróságok a síklubban szórakoznak.

 
5. A pitztali gleccser
 
A pitztali gleccser elnyerte Tirol tartomány minőségi pálya-jelzését és a minőségi snowboard-terep-jelzést. Itt edzenek az alpesi nemzetek válogatottjai és ez az otthona Benni Raich kétszeres olimpiai bajnoknak is.
 
A pitztali országút Imst városától 35 km-re a Pitzexpress gleccser-metró 1740 méteren fekvő völgymegállójához vezet. A Pitzexoress-szel (kapacitás: szerelvényenként 180 személy) kb. nyolc perc alatt érjük el a hegymegállót 2840 magassági méteren. Innen pedig Ausztria legmagasabb libegőjével, a Pitz Panoramabahnnal jutunk fel 3440 méterre.

A gondolás Pitz-Panoramabahnnal a 3440 m-es „Hinterer Brunnenkogel“-ra érkezünk, ahonnan pazar kilátás nyílik Tirol legmagasabb csúcsára, a 3774 méteres „Wildspitzé“-re és további 50 háromezres óriásra. Négy húzólift és egy kétszemélyes ülőlift áll a síelők-snowbordozók rendelkezésésére szeptember közepétől június elejéig illetve csaknem 12 km sífutópálya és egy snowboard-funpark. A síterület lesiklópályái minden igényt kielégítenek a kezdőktől a haladókig. Ideális túrasí lehetőségek (többek között a Wildspitzére is), vezetett völgylesiklások a Taschach-jégesésen át valamint sí- és snowboard-iskolák teszik teljessé a kínálatot.

A síbérlet érvényes a Rifflsee családi síterületre (1680 – 2800 m) is. A kényelmes feljutásról a 6-személyes gondola, egy 4-személyes “buborékos” ülőlift és több húzólift gondoskodik. A kellemes, családbarát sírégió ezen kívül rendelkezik 7 km sífutópályával a Rifflsee körül, két étteremmel és egy a pitztali gleccserfelvonó völgymegállójával összekötő lesiklópályával.Új Jégaréna a pitztali gleccseren: 2600 m magasságban természetes jegű verseny- és gyakorlótereppel fogadja a „jégmászás“ trendsportág kedvelőit a pitztali gleccser. Így a Rifflseebahn völgymegálló közelében lévő „Big Ben”-torony (35 méterével a világ legmagasabb mesterséges jéghegye) mellett és azt kiegészítendő, új játszó- pontosabban „mászótérrel” bővült a jégmászó szakértők és a pitztali szimpatizánsok Eldorádója.

Interaktív térkép az osztrák gleccsersí terepekről

.