Hirdetés

Gondok a Savaria Nett-Packban: csökken a munkaidő, csökken a bér?

2010.03.22. 10:10

A fizikai állományban dolgozók azért vannak felháborodva, mert a munkaidő-csökkentés kizárólag őket érinti, a vezetőséget, adminisztratív állományt nem. Jelenleg tárgyalnak.

Hirdetés

A fizikai állományban dolgozók azért vannak felháborodva, mert a munkaidő-csökkentés kizárólag őket érinti, a vezetőséget, adminisztratív állományt nem.

Elég problémás a helyzet – jellemezte a múlt hét közepére a Savaria Nett-Packban kialakult dolgozói elégedetlenséget Vajda László, a gyár szakszervezetének és munkástanácsának vezetője. Mint megtudtuk, a feszültséget az okozza a szombathelyi cégnél, hogy a dolgozók (fizikai, termelő állomány) munkaidejét csökkenteni akarják, azon munkatársakét is, akik már eddig is részmunkaidőben dolgoztak. Ez pedig súlyos megélhetési gondokat jelentene a dolgozóknak.
 
Mint Vajda Lászlótól megtudtuk, a Főkefe Nonprofit Kft-hez három éve integrált, megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató üzem vezetősége (pontosabban a Főkefe menedzsmentje) azért gondolkodik a munkaidő csökkentésében, mert csökken a foglalkoztatáshoz adott állami normatíva, és ez a cég létét veszélyezteti. Tavaly 1,760 millió forint volt a normatíva dolgozónként évente, de már ez is kevesebb volt, mint az előző időszakban. Erre való hivatkozással a cég vezetése megszüntette az étkezési jegyet, és az iskoláztatási támogatást, és nyugdíjpénztári hozzájárulást (ezt elfogadta szakszervezet.). Az idénre 1,5 millió forint támogatást állítottak be, de vélhetően még ennél is kevesebb lesz a normatíva. (A pontos összegről még nem született a minisztériumban döntés.)
 
A fizikai állományban dolgozók azért vannak felháborodva, mert a munkaidő-csökkentés kizárólag őket érinti, a vezetőséget, adminisztratív állományt nem. Megtudtuk, a körülbelül 1000 fizikai munkásra 70 fő vezetői, adminisztratív létszám jut, amely az utóbbi két-három évben duzzadt ekkorára, javadalmazásuk pedig a fizikai dolgozók legfeljebb alig valamivel több 60 ezer forintos fizetéséhez képest aránytalanul magas (vannak, akik ennél is kevesebbet keresnek). Ugyancsak visszásnak tartják, hogy a szellemi dolgozók között mindössze tíz százaléknyi megváltozott munkaképességű dolgozó van. Véleményük szerint a bértömeg aránytalanul nagy hányada jut a menedzsmentnek, adminisztrációnak, amely viszont a dolgozók meglátása szerint nem kellőképpen hatékonyan végzi a munkáját, és ez is hozzájárul a cég veszteséges működéséhez.
 
Az Alon.hu telefonon kereste Kovács Cecíliát, a Savaria Nett-Pack vezetőjét, de már a titkárságon közölték, hogy nem nyilatkoznak az ügyben. A Főkefe Nonprofit Kft. vezetőjét, Szili Károlyt ugyancsak nem sikerült elérnünk, titkárságától ígéretet kaptunk, hogy a későbbiekben reagálnak az érdekképviseletek által felvetett, lapunkban közölt problémákra.
 
A tárgyalás jelenleg is folyik a munkavállalók és a menedzsment között.
 
A dolgozók azon véleménye, hogy a bértömeg komoly hányada a menedzsment fizetésére megy el, jogosnak tűnik, ha vetünk egy pillantást a Főkefe honlapján szereplő adatokra. A Főkefe ügyvezető igazgatója bruttó 1,15 millió forintot keres, a Savaria Nett Pack vezetője 800 ezer forint bruttó bért kap.