Gyenge-közepes az őszi vetés Zalában

2012.01.31. 15:30

Gyenge-közepes képet mutat a szántóföldi növényállomány Zala megyében, de a tartós hideg miatt - ha nem esik elegendő hó - kifagyhatnak az ősszel elvetett növények.

Gyenge-közepes képet mutat a szántóföldi növényállomány Zala megyében, de a tartós hideg miatt - ha nem esik elegendő hó - kifagyhatnak az ősszel elvetett növények - tájékoztatta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője kedden az MTI-t.

A napokban a hajnali órákban mínusz 10 fok alá csökkent a hőmérséklet Zalában, amit néhány napig még a hótakaró védelme nélkül is át tud vészelni a növényállomány. A hótakaró hiánya miatt azonban a hosszabb ideig tartó kemény hideg már komoly károkat okozhat - mondta az osztályvezető.

Hozzátette; az október végi csapadék hatására a növények nagy része kikelt, de a fejlettségük még egy-egy táblán belül is nagyon eltérő.

Zala megyében tavaly ősszel 26.816 hektáron vetetek őszi búzát, 2 ezer hektárral nagyobb területen, mint a korábbi évben. Néhány hektárral nőtt a repce vetésterülete is, mintegy 15 ezer hektáron vetették el a káposztarepcét. A gazdák 4.500 hektárnyi földet őszi árpával, 2.800 hektárt pedig tritikáléval vetettek be.

Az őszi mélyszántást 58 ezer hektáron végezték el tavaly Zala megyében. A vetési szándék szerint az idén 64 ezer hektárt vetnek be tavaszi növényekkel; napraforgóval, kukoricával, tavaszi árpával, búzával. A tavaszi munkák - időjárástól függően - várhatóan március elején kezdődnek el.
 

.