Hirdetés

Győrnek rekord adóbevétele volt 2015-ben is

2016.01.25. 13:22

Pedig még a vállalkozások iparűzési adóját is csökkentették.

Hirdetés

Rekord adóbevétellel zárta a 2015-ös évet Győr, miután a tavalyelőtti, szintén rekordnak számító 20 milliárd 592 millió forintnál 2,4 milliárd forinttal több, összesen 22 milliárd 970 millió 832 ezer forint adóbevételt ért el az előzetes adatok szerint - közölte a megyeszékhely polgármestere az MTI megkeresésére hétfőn.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) elmondta: a legbeszédesebb adat az iparűzésiadó-bevételnél jelenik meg, amely a 2014. évi 17,16 milliárd forintról 2,2 milliárd forinttal, 19,31 milliárd forintra emelkedett. Ez több mint 12 százalékos növekedés.

Kiemelte: az egy évvel ezelőtti számok "visszaigazolták, hogy bátor és jó döntést hoztunk, amikor az iparűzési adó kulcsát 2 százalékról 1,8 százalékra csökkentettük, hiszen az adónemből 2014-ben a tízszázalékos mérséklés ellenére is közel húsz százalékkal több folyt be, mint 2013-ban". A tavalyi adatok pedig a gazdaság további erősödését mutatják - fűzte hozzá.

Borkai Zsolt jelezte, hogy az iparűzési adó csökkentése beváltotta azt a katalizátorhatást, amelyet reméltek, mert a vállalkozásokra ösztönzőleg hatott, folyamatosak a fejlesztések, a bővítések és a beruházási kedv is tovább nőtt a városban. 

A győri városháza. Fotó: Wikipédia


Építményadóból 108,5 millió forinttal több, 3 milliárd 64 millió 510 ezer forint folyt be. Az idegenforgalmiadó-bevétel 82 millió forintról 120 millió forintra emelkedett. Ez utóbbi adónem mértékét azonban 2015. január 1-jével a város turisztikai sokszínűsége és fejlődése miatt emelték. Gépjárműadóból 27,7 millió forinttal többet szedtek be tavaly, 469 millió forintot, amelynek negyven százaléka marad az önkormányzatnál.

A polgármester hozzátette: a jövőben is számos módon, a többi között az infrastruktúra és az ipari park folyamatos fejlesztésével is szeretnék még vonzóbbá tenni a gazdasági környezetet a vállalkozások számára, amivel közvetett módon a munkahelyteremtéshez, a munkanélküliségi ráta alacsonyan tartásához is hozzájárulhatnak. 

Borkai Zsolt elmondta azt is, hogy az adóbevételeket visszaforgatják a város és gazdasága fejlesztésére, hogy a Győrben élők és dolgozók komfortérzete tovább javuljon. 

Jelezte azt is, hogy a fejlődés érdekében továbbra is együttműködnek a gazdasági szereplőkkel és a Széchenyi István Egyetemmel. 

A folyamatban lévő fejlesztések közül a járműipari életpályamodellt, a smart city fejlesztéseket , a helyi lakosság igényei alapján alakított városfejlesztési projekteket, valamint a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált emelte ki Borkai Zsolt. Ez utóbbi például további pozitív hozadékot jelent majd a turizmus, a szolgáltatói szektor és a gazdaság területén is, "hiszen egész Európa figyelmét Magyarországra, Győrre irányítja majd a sportesemény" - fűzte hozzá.