Győrben már lehet nézegetni a kistigriseket

2015.02.21. 20:58

A hét végétől láthatók Győrben a Magyarországon először született fehér szőrű bengálitigris-kölykök - közölte csütörtökön sajtótájékoztatón a Xantus János Állatkert igazgatója.

 

Andréka György elmondta, hogy január 19-én három nőstény kölyök született, ám mivel az anyjuknak, Jázminnak a mostani volt az első ellése, másfél nap után, vélhetően a tapasztalatlanság miatt magukra hagyta őket. Egy kölyök elpusztult, a másik kettőre éjjel-nappal egy gondozó vigyáz, aki esténként haza is viszi őket saját otthonába.

Jelenleg az állatkert győri belvárosában található Füles Bástyájában vannak, ahol "tigrisóvodát" rendeztek be nekik. Áprilisban viszik át őket az állatkertbe, ahol várhatóan a nyár közepéig maradnak. Utána új helyükre kerülnek. Több külföldi állatkert is érdeklődött már irántuk - tette hozzá az igazgató.

Győrben már lehet kistigriseket nézegetni

Gondozójuk, Uthy Piroska elmondta, hogy a kölykök most 2-3 kilogrammosak. Másfél éves korukra, amikor már kifejlett egyedeknek számítanak, elérhetik a 200-250 kilogrammot is. A vadonban két éves korukban lesznek ivarérettek, fogságban ez három éves korukban következik be.

Egyelőre egy Németországból származó speciális tápszerrel cumisüvegből etetik őket, naponta hatszor 120 millilitert kapnak belőle. Húst először 4-5 hetes korukban ehetnek.

Hivatalosan még nem nevezték el őket, a gondozók Kimérának és Hérának hívják a két kölyköt. A végleges névadásba az állatkert látogatóit is be szeretnék vonni.

A kölykök apja, Raul 2012-ben került a győri állatkertbe. Tenyészprogram keretében egy évvel ezelőtt Görögországból érkezett anyjuk, Jázmin.

Magyarországon a győri állatkerten kívül csak a Nyíregyházi Állatparkban vannak fehér bengáli tigrisek.

A fehér tigris a bengáli tigrisnek egy színváltozata, természetben ritkán fordul elő. Jellemzően egész testüket krémes fehér szőrzet borítja, a csíkok szürkésfeketék vagy csokoládébarnák. Szemük színe világoskék, orruk rózsaszín.

Fotó: Krizsán Csab