Győr-Moson-Sopron megyében kel el relatíve a legtöbb ingatlan

2013.09.13. 16:06

A megyék közül Győr-Moson-Sopron megyében, míg Budapesten a VII. kerületben a legélénkebb a lakóingatlan-piac, itt cserél gazdát a legtöbb ingatlan a helyi lakásállomány nagyságához viszonyítva - közölte az OTP Jelzálogbank pénteken az MTI-vel.

    Az adatokat az OTP Jelzálogbank lakóingatlan-értéktérkép elemzése tartalmazza, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) megvásárolt adatbázison alapul - áll a közleményben.

    Győr-Moson-Sopron megyében 2,1 százalék a forgási sebesség (az adott területen gazdát cserélő lakások hányada) a legutóbbi, 2012-es adatok szerint. Egy évvel korábban 2 százalékon állt a mutató. A lakóingatlan-piac 2011-hez hasonlóan Nógrád megyében a legkevésbé dinamikus, a forgási sebesség csupán 0,5 százalék körüli.

    A legnagyobb változás 2011-hez képest Veszprém megyében volt, ahol 1,3 százalékról 1 százalékra mérséklődött a mutató. A megyei adatokat vizsgálva tisztán kirajzolódik a nyugat-keleti forgalmi aktivitási lejtő. A 11 - egy százalék alatti forgási sebességű - megye között 7 kelet-magyarországi.

    A fővárosban a VII. kerületben a legmagasabb a forgási sebesség 3,6 százalékkal, ez jelentősen meghaladja a 2011-es 2,5 százalék alatti értéket, ami a tavalyi ranglistán csak a tizedik helyhez volt elegendő.

    Erzsébetvárostól hajszállal lemaradva a VI. kerület áll a második helyen, a dobogó harmadik fokára pedig a IX. kerület fért fel. A 2011-es listavezető XIII. kerület a negyedik helyet foglalja el, viszont a 3,25 százalék körüli forgási sebessége alig változott egy év alatt.
.