"Mini Las Vegast" építenek Szombathelytől száz kilométerre

2016.02.25. 09:24

Csak két hónapot kell rá várni.

Bizonyára sokak számára ismerős - ha máshonnan nem, filmekből - a Las Vegasban található "zenélő" szökőkút. Ennek egyik jellegzetessége: a vízsugarak zenére "táncolnak".

Las Vegas


Győrben is valami hasonlót álmodtak. 

A Győr.hu adta hírül, hogy a Megyeház téri, 1970-ben épült szökőkutat áprilisig megújíták, sőt a környéke is megváltozik.

"A megújuló szökőkút nem csak különleges látványossága lesz a városközpontnak, de az eddig is találkozási pontként szolgáló terület az új utcabútorokkal, a Megyeház teret a buszmegállóval összekötő, vízsugár övezte új híddal és számos látványelemmel valóban egy pezsgő életű közösségi térré változhat.” – fejtette ki Fekete Dávid alpolgármester.

A helyszínen készült fotókat elnézve valóban ráfér a felújítás a szökőkútra. 

A terveket ismertetik szerdán. Fotó: Győr.hu


Sági Géza a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a meglévő vasbeton szerkezetű medence új burkolatot kap, esztétikus, modern külsővel gazdagodik az egész szökőkút.

A munkálatok egyik legfontosabb és a szerkezeti változtatások leglátványosabb eleme a vízmedencék fölé kerülő látványterasz kialakítása. Ez a több mint tíz tonnás acélszerkezet a volt megyeháza Szent István útra néző falához közel épül meg, és a mellvédfal átvágásával összeköti a buszmegállót a Megyeház térrel. A teraszon pihenőpadokat helyeznek el, korlátja színes ledvilágítást kap. Az ott tartózkodók testközelből szemlélhetik a vízsugarak játékát, melyek a híd fölött is átívelnek majd.

Ilyen lesz a kút. A látványterv forrása: Győr.hu


A medencékben megvilágított vízképek teszik teljessé a látványt.

A központi vízsugár 7,6 méter magasra szökik, a szélső vízképek négy méteresek lesznek. A központi sugár mögött egy hat méter magasságú íves vízkép látható majd, míg a kismedencében elhelyezett vízkép öt méterre emelkedik.

A medenceterasz két oldalán elhelyezett vízképek négy méteres magassággal lőnek egymással szembe, a két alsó medencébe. A vízképeket víz alatti lámpatestek világítják meg.

A megújuló szökőkút másik különlegessége a zenét lekövető vízjáték: a vezérlő az előre meghatározott zeneszámok ritmusára jeleníti majd meg a vízjátékot, így a ritmussal összhangban mozgó vízsugarakat láthatnak a nézelődők.

A munka ma (február 25-én) kezdődik és várhatóan két hónapig tart.

.