Megnyílt az út a járatbővítés előtt a Sopron-Szombathely vasútvonalon

2015.09.10. 08:05

A GYSEV újabb jelentős fejlesztése révén ez is lehetséges lesz.

Másfél milliárd forintból korszerűsítette a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV Zrt.) a legrégebben üzemelő, soproni transzformátor állomását; a fejlesztéssel több vonat áramellátását is biztosítani tudják - tájékoztatta a vasúttársaság szóvivője az MTI-t.

A 2014 júniusában kezdődött, az Európai Unió támogatásával megvalósult fejlesztéssel javul a Győr és Szombathely felé közlekedő vonatok áramellátása, amelyet részben ez a transzformátor állomás lát el, emellett a másfélszeresére növelt teljesítménnyel egy esetleges járatbővítést is ki tud szolgálni - mondta.

A Sopron-Nyugat vontatási transzformátor állomás közel 170 kilométernyi vasúti szakaszon (részben Szombathely és Győr felé is) biztosítja a felsővezeték vontatási villamos energiáját. Az érintett szakaszokon naponta mintegy 200 személy- és tehervonat közlekedik.

A fejlesztéssel a vasúttársaság hosszú távon, mintegy harminc évre előre tudja biztosítani a vontatási energia ellátást.

A transzformátor állomást az MVM OVIT Zrt. korszerűsítette. A munkálatok részeként egy új kapcsoló és irányítástechnikai berendezéseket tartalmazó kezelő konténert építettek, amely több mint 14 méter hosszú, öt méter széles, négy méter magas és 13 tonna súlyú. Ezt méretei miatt három darabban szállították a helyszínre, ahol daru segítségével szerelték össze.

Emellett a vontatási transzformátor állomásban digitális távmegfigyelésre alkalmas védelmi és irányítástechnikai berendezéseket is telepítettek, amelyeket a helyi felsővezetési energia távvezérlő központba integráltak.

A korszerűsítés nem okozott fennakadást a vonatok közlekedésében.

.