Hirdetés

Lezárult a GYSEV eddigi legnagyobb beruházása

2014.04.03. 20:56

50 milliárd forint volt az értéke. Munkába állt a negyedik FLIRT-vonat is.

Hirdetés

Befejeződött a GYSEV közel 50 milliárd forint értékű fejlesztése, a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítése. A vasúttársaság  történetében még nem volt ekkora léptékű beruházás - mondta el a csütörtöki, soproni projektzárón Kövesdi Szilárd vezérigazgató az MTI-nek.

    A 85 százalékban uniós forrásból megvalósult beruházás utolsó lépése a negyedik Flirt motorvonat beszerzése volt, amelyet március végén állítottak forgalomba. Ezzel egy komplex, két éven át tartó fejlesztés végéhez ért a GYSEV - tette hozzá Kövesdi Szilárd.

flirt gysev
 

     A projekt részeként villamosították a Szombathely-Sopron vasútvonalat, befejezték a Sopron-Szombathely vonal korábban elkezdett korszerűsítését, a kényelmesebb felszállás érdekében megemelték a peronok magasságát. Négy állomáson a nemzetközi tehervonatok számára meghosszabbították a vágányokat, illetve Sopronban aluljáró, Szombathelyen pedig felüljáró épült.

     Mindezek eredményeként 110 kilométer hosszan újult meg a vasúti pálya. A villamos vontatású mozdonyvonatok sebessége átlagban 40-ről 70 km/h-ra nőtt, míg a menetidő átlagban 24 perccel rövidült. Sőt, valahol 30 perccel is kevesebb lett - emelte ki Kövesdi Szilárd.