Két hét múlva indul az igazi magyar dinnyeszezon.
Jobb minőségű, 220-240 ezer tonna magyar görögdinnyére számítanak az idén. A mostani hűvös időjárás késlelteti az érést.
Magyarországon Dél-Békésben termesztik a legtöbb görögdinnyét.
A sárgadinnyét többnyire fólia alatt termelik. A görögdinnye 40-45 százalékát exportálják, elsősorban Németországba, Csehországba és Lengyelországba. Sárgadinnyéből minimális az export.
Ha 120-130 forintos fogyasztói árral tudnának a termelők indulni, és csak augusztus közepére csökkenne 80-100 forint közelébe a dinnye ára. Így keletkezhet annyi jövedelmük a termelőknek, hogy a következő szezonban is tudjanak vetni.
Hektáronként a termelési költségek nagyon változóak lehetnek az alkalmazott technológia függvényében. Átlagosan kilogrammonként 30-50 forint költséghez 20-30 forint logisztikai (tisztítási, csomagolási) díj tevődik.