Szociális mintaprogram indulhat Szombathelyen

2015.02.25. 14:50

Hajléktalan álláskeresők közfoglalkoztatását segítik.

Sajtótájékoztatón ismertette Puskás Tivadar szombathelyi polgármester és Koczka Tibor alpolgármester a Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. mintaprogramját, mely a hajléktalan álláskeresők közfoglalkoztatását segíti elő. A leendő program része az önkormányzat átgondolt segélyezési struktúrájának, amelyről nemrég lapunk is beszámolt.

Az év elején hajléktalanok értékteremtő közfoglalkoztatásának szükségességét és lehetőségét mérte fel a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága megbízásából a helyi munkaügyi szervezet. Mivel Szombathelyen a hajléktalanság jelen lévő probléma, a Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. jelezte a programban való részvétel szándékát – mondta el Puskás Tivadar.

Szociális mintaprogram indul Szombathelyen

Koczka Tibor alpolgármester és Puskás Tivadar polgármester

A koncepciók áttekintését követően a Belügyminiszter kiválasztotta azokat a terveket, amelyeket megvalósíthatónak tartottak a szakemberek. Ezek közé tartozik Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. programja is. Ezzel lehetőséget kapott arra az önkormányzati cég, hogy részletes szakmai és költségvetési tervet dolgozzon ki és kérelmet nyújtson be 2015. február 27-éig a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjához.

A program 40 hajléktalan munkanélküli közfoglalkoztatását teszi lehetővé egy éven keresztül 2015. március 16. és 2016. február 29. között. A polgármester szerint a program legfőbb célja az értékteremtés mellett a munkához való hozzászoktatás és a munkahelyteremtés. A közfoglalkoztatás keretében folyamatos és értékteremtő munka biztosításával a résztvevők munkatapasztalatot szerezhetnek, feleleveníthetik tudásukat és képessé válhatnak a folyamatos és minőségi munka végzésére.

Szociális mintaprogram indul Szombathelyen

Az önkormányzat idei költségvetése biztos bevételekre alapul – emelte ki Koczka Tibor hozzátéve, hogy az ezt kiegészítő pályázati és egyéb bevételekkel pótolhatók az önkormányzat eddigi hiányosságai. Így valósulhat meg ez a mintaprogram is.

A program kapcsán a hajléktalan közfoglalkoztatottak részt vesznek a város területén található 84 játszótér és a 260 hektáron fekvő közterületek tisztántartásában, karbantartásában. A teljes programidőszakban a feladatok közé tartozik a homokozók felásása, gereblyézése, a játszótéri és a hozzá tartozó parkban található eszközök (pl.: padok, szemetesek) tisztítása, állagmegőrzése, a felgyülemlett szemét összeszedése, a játszóterek járdáinak tisztítása, a kavicsos és homokos területek kézi gyommentesítése. Természetesen ezért a munkáért a foglalkoztatottak fizetést is kapnak – hangsúlyozta az alpolgármester.

A program keretében létesül egy szociális mosoda is, ahol a város területén található szociális intézmények dolgozói által használt munkaruhák, az idősek otthonában használt ágyneműk, plédek, törülközők mosatása történik.

A program összköltsége 75 millió forint, ebből 1,5 millió forint az önerő – hangzott el.

.