Hirdetés

Három hír Bécsből: Rovarhotel, klimax-tanácsadók és Jégálom a városházánál

2013.01.20. 09:18

Nem teljesen célzás nélkül válogatjuk össze ezeket az anyagokat.

HirdetésNagykorú lett a Bécsi Jégálom

Gőzerővel zajlanak az osztrák főváros legnagyobb téli sportrendezvényének az előkészületei. A 18. alkalommal megrendezett Bécsi Jégálom több mint 7.000 négyzetméternyi jégfelülettel, bio- és regionális ételekkel és még jobb szolgáltatásokkal várja január 25-től a korcsolyázás szerelmeseit. 

Jégálom Bécsben

Hamarosan ismét képeskönyvbe illő mesevilág várja a Városháza előtti téren a Bécs-turistákat: itt rendezik meg ugyanis az osztrák főváros legnagyobb sportrendezvényét, a Bécsi Jégálmot (Wiener Eistraum). „Idén nagykorú lesz a Bécsi Jégálom, és nagyon büszke vagyok arra, hogy ami egy 1.800 négyzetméteres korcsolyapályával kezdődött, az mára egyike Európa legnagyobb mobil műjégpályáinak, és 18 éves sikertörténetre tekinthet vissza” – magyarázza Christian Oxonitsch városi tanácsnok.

A Christkindlmarkt helyén felállított jégparadicsomban két korcsolyapályán és egy 750 méteres Álomösvényen élvezhetik a sportos városlátogatók az egyedülálló hangulatot, amelyet a fények, színek és ízek tesznek teljessé. Az összesen 7.000 négyzetméternyi, speciálisan megvilágított jégfelület mellett ugyanis hat gasztronómiai stand és egy hütte várja a látogatókat többek között bio punccsal, forralt borral, császármorzsával és bio-rablóhússal.

Jégálom Bécsben


A Jégálom újdonsága, hogy idén a szolgáltatásra helyezik a hangsúlyt: több mint 1.200 pár előmelegített korcsolyacipő, 500 zárható szekrény, több ülőhely és átalakított kassza-terület segíti a látogatók gyorsabb kiszolgálását. A legfiatalabbakat ingyen kétélű jégkorcsolya és bukósisak várja, a kezdők pedig külön pályán gyakorolhatnak, amelyet esténként a curlingezők vesznek birtokba. A pályákat interneten lehet lefoglalni, fizetni bankkártyával és mobiltelefonnal is lehet.

Természetesen a környezetvédelem terén is újítottak. Idén először a Jégálmon is visszaváltható poharakat és bögréket használnak, és a teljes világítást LED-ekkel oldották meg.

Jégálom Bécsben


A Bécsi Jégálom 2013. január 25. és március 10. között várja a korcsolyázás szerelmeseit. Tavaly 570 ezren siklottak a Városháza előtti jégpályákon.

A rendezvény honlapja: www.wienereistraum.com

Karácsonyfa-hotel várja a rovarokat

Rovarhoteleket alakítanak ki a bécsi Rathausplatzon felállított karácsonyfából. A létesítményeket a tervek szerint természetvédelmi tanösvények mentén, a Bécsi-erdőben található bioszféraparkban és pihenőövezetek bejáratainál helyezik ki.

Rovarhotel Bécsben


A bécsiek az ünnep után minden évben újrahasznosítják a Városháza előtti téren felállított karácsonyfát. Készült már belőle költőhely madaraknak és odú denevéreknek. Idén ismét rovarhotelek építése mellett döntöttek az erdészek. A 32 méter magas alsó-ausztriai lucfenyőt január 7-én szállították el a Bécsi Erdészeti Hivatal munkatársai. A fábóla tervek szerint összesen tizenegy rovarhotel készül.

Az ilyen létesítményeknek fontos szerepe van a biodiverzitás megőrzésében és a környezet vegyszeres terhelésének csökkentésében. Egy kifejlett katicabogár naponta átlagosan 150 levéltetűt eszik meg, lárvája pedigmég szívesebben látott vendég a kertekben, hiszen naponta akár 800 levéltetűt is elfogyaszt. A rovarhoteleket rajtuk kívül különösen kedvelik még a fülbemászók és a vadméhek is, ez utóbbiak értékes megporzók. Tekintettel arra, hogy Ausztriában 670 vadméh fajt tartanak számon, a darázsgarázs jó kihasználtsága szinte biztosra vehető.

Rovarhotel Bécsben


A rovarhotelt idén természetvédelmi tanösvények mentén, a Bécsi-erdőben található bioszférapark információs pontjainál és pihenőövezetek bejáratainál állítják majd fel, többek között Lobauban. Mi több, a városi rovarok is bevackolhatják majd magukat egy karácsonyfa-hotelbe, hiszen az Erdészeti Hivatal új épülete mellett, a Triester Straße kellős közepén is kihelyeznek egyet a császárváros erdészei.

Klimax-tanácsadó képzés indul Bécsben

A Bécsi Vöröskereszttel együttműködésben márciusban klimax-tanácsadó képzés indul az osztrák fővárosban. A tabudöntögető tanfolyam célja olyan szakemberek képzése, akik nemcsak orvosi szempontból nézik a változókort, hanem komplex tanácsadásra képesek.

Salzburg után márciustól az osztrák fővárosban is elérhető lesz a klimax-tanácsadó képzés, amelyet Sonja Schiff gerontológus jegyez. A diplomás ápolónő, aki maga is a változókorban van, 2010-ben hirdette meg első tanfolyamait Salzburgban. A kétszemeszteres képzéseket eddig 33-an végezték el.

A klimax-tanácsadók nőgyógyászatokon, inkontinencia-ambulanciákon vagy magánpraxisokban dolgoznak, és Tirol kivételével már minden osztrák tartományban jelen vannak. A hagyományos, orvosi szemléletű megközelítéssel szemben ők teljeskörű tanácsadást nyújtanak és minden élethelyzetben segíteni tudják a változókorban lévő nőket. Nemcsak alternatív megoldásokat tudnak a változókori tünetek enyhítésére, de velük a szexualitásról, a megváltozott élethelyzetükről vagy olyan félelmeikről is beszélhetnek a nők, mint a vonzerejük elvesztése az öregedés miatt. Ha kell, segítenek pszichoterapeutát keresni az érintetteknek, vagy felkészítik őket a nőgyógyásszal való beszélgetésre.

A márciusban induló képzésre az egészségügyben dolgozó vagy egészségügyi végzettséggel rendelkező, 40 év feletti nők jelentkezhetnek, mivel a tanácsadóság egyik nagyon fontos feltétele, hogy úgy tudjanak beszélni velük az érintettek, mint nő a nővel.

Sonja Schiff holland mintára 2009-ben kezdte el kiépíteni a klimax-tanácsadókból álló WechselRAT (VáltozóTanács) nevű hálózatot, amelynek célja, hogy országszerte azonos színvonalú tanácsadást kaphassanak a változókorban lévő hölgyek.

Fotók: Koalamedia, Copyright: Stadt Wien Marketing, Wien Tourismus / Günther Ezsöl, Christian Houdek / PID

.