Hirdetés

A szőlő gondozása és metszése - Kisokos hobbikertészeknek

A szőlő gondozása és metszése - Kisokos hobbikertészeknek

E.A.

2022.05.28. 11:58

Sokan termesztenek szőlőt a saját kertjükben, valamint nagy ültetvényeken is. Különös jelentőséggel bír a szőlő megfelelő gondozása, amely helyes fejlődést biztosít, később pedig a gyümölcsök kiváló ízét.

Hirdetés

Mikor metsszünk szőlőt?

A szőlő gondozásának egyik alapvető eljárása a metszés. Kulcsfontosságú a szerepe a szőlő növekedésében és virágzásában, illetve az esztétikára is hatással van. A szőlő metszésé néhányszor évente ajánlatos elvégezni. Az első metszést február és március közötti időszakra érdemes beidőzíteni, amikor a szőlő nyugalmi állapotban van. Természetesen nem szabad túl korán hozzálátni, különösen, ha az adott területen jellemzők az alacsony hőmérsékletek, esetleg előfordulhatnak a fagyok is. Ugyanakkor túl későn sem szabad nekiállni a metszésnek, mivel ezáltal a növény meggyengül.

Mindez abból adódik, hogy a megmetszett területeknek megfelelő időben és lassú tempóban meg kell tudniuk gyógyulni. Késő tavasszal érdemes egy újabb metszést elvégezni, amelyet egészségügyi metszésnek is szokás nevezni, a következő metszést pedig június és szeptember közötti időszakra célszerű beidőzíteni. Az év utolsó metszése az őszi metszés, amely után a növényeknek nagyon jó védelmet kell nyújtanunk a fagyok ellen. A metszés különösen jelentőséggel bír a termesztés első évében, mivel a fiatal szőlő különösen ki van téve a rossz időjárási körülményeknek. A megfelelő gondozás biztosítja, hogy a növények a következő években is szépen fognak fejlődni.

Hogyan gondozzunk szőlőt?

Az alapvető ápolási eljárás a szőlő esetében a fentiekben leírt metszés. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy ez a növény sok munkát igényel. A gondozása akkor különösen fontos, ha egy bizonyos célból termesszük, tehát nem finom nassolnivalónak, hanem bor, befőttek vagy lekvárok készítésére. A szőlőt elég nehezen termeszthetőnek tartják, ugyanis sokkal több gondozást igényel, mint más ilyen típusú növények. Természetesen a szőlőt a legkönnyebb a nagyon napfényes területeken termeszteni.

Éppen ebből fakadóan a Tokaj környéki lejtőkön termelt szőlő ad ennyire finom és édes borokat. A szőlő érdekes módon nagyon magas ellenállóképességgel bír a betegségekkel szemben, ami hosszú élettartamúvá teszi ezt a növényt. A kártevő, amely viszont jelentősen károsíthatja a szőlőt, a lisztharmat, azaz főként száraz években megjelenő penész. A szőlőt a levéltetvek is veszélyeztetik, ezért érdemes alaposan ellenőriznünk a termőterületeinket.

Az ápolás tekintetében a következő lényeges dolog az, hogy a szőlőt felkészítsük a télre. Éppen ebben az időszakban jelentős a termésproblémák kialakulásának kockázata. A szőlő elméletileg képes kibírni az igazán kemény, akár mínusz 20 Celsius-fokos fagyokat is, de a gyakorlatban célszerű már novemberben a palánták körül kialakítani kis földkupacokat, hogy megvédjük ezt a finom növényt a hidegtől.

.