Hóhelyzet vasárnap délben: másodfokú riasztás a szél miatt

2014.12.28. 13:52

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Vas megye több járására a várható erős hófúvás veszélye miatt.

HAVAZÁS: Ma estig, késő estig hozzávetőlegesen a Győr-Szolnok-Debrecen sávtól délre további kb. 2-15 cm friss hó várható. Éjjel délen is megszűnik a havazás. Hétfőn helyenként még előfordulhat hózápor, kisebb havazás, de nagy területre kiterjedő számottevő hóréteg már nem várható.

SZÉL: Tovább erősödik az északi, északkeleti szél, majd délutántól főként a Dunántúl nyugati megyéiben viharos, néhol 80 km/h-s széllökések is várhatóak. A szél ereje hétfő napközben valamelyest mérséklődik.

ERŐS HÓFÚVÁS: A fokozatosan tovább erősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért szél és a növekvő hóréteg kiemelten az Alpokalján, az ország délnyugati és déli felében – köztük Vas megye déli határhoz közeli részein – a délutáni óráktól már magas hótorlaszokat emelhet. A szél hétfő déutántól valamelyest veszít erejéből, de még ekkor is lehetnek erős széllökések, amely továbbra is hófúvást okozhatnak.

A várható erős hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást rendelt el a megye szentgotthárdi, körmendi, vasvári, szombathelyi és kőszegi járására. Ezeken a területeken a friss hóval borított helyeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. A megye sárvári és celldömölki járásában jelenleg elsőfokú riasztás van érvényben, itt gyenge hófúvásra lehet számítani.

(Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)


Magyar Közút: a déli határ mentén szinte mindenhol havazik

Szinte mindenhol havazik a déli határ menti területeken, a Dunántúlon jellemzően sónedves, Baranya megye nagy részén és Nagyatád környékén viszont havas a főutak burkolata - tájékoztatta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője vasárnap az MTI-t.

Az Útinform vasárnap déli összesítése szerint a Lenti-Paks-Makó vonaltól délre szinte mindenhol esik a hó, Kaposvár és Hódmezővásárhely térségében intenzív a havazás.

Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves, az M43-as latyakos, de jól járható.

A Dunántúl nagy részén a főutak burkolata sónedves, hókásás szakaszokra Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács térségében számíthatnak a közlekedők - közölte a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője.

Az intenzív havazás miatt egyelőre havas a főutak burkolata Baranya megye nagy részén és Nagyatád környékén, Kiskunhalas és Szeged térségében pedig latyakos szakaszok lehetnek.

A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön és a Nyírségben sónedves a burkolat.

A mellékutak a Dunántúlon mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak.

Pécsi Norbert Sándor közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében és Kaposvár környékén közepes erejű szél fúj, Vasvár környékéről és az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról viszont erős széllökéseket jelentettek.

Nagyobb fennakadásról vagy balesetről az elmúlt órákban nem kaptak bejelentést - zárta közleményét.

(MTI)


Katasztrófavédelem: aki teheti, ne induljon útnak!

A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak azokon a területeken, amelyekre másodfokú riasztást adtak ki hófúvás veszélye miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap délután az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet: aki mégis autóba kényszerül, mindenképpen tájékozódjon a közúti, meteorológiai viszonyokról, és csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel induljon útnak.     Mukics Dániel azt javasolta: téli gumi, hólánc és fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet vagy GPS-t is a kocsiba.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról és útviszonyokról a katasztrófavédelem honlapján, Facebook-profilján, a VÉSZ-alkalmazáson (http://vesz.katasztrofavedelem.hu), valamint az Útinform (http://utinform.hu) és a meteorológiai szolgálat (http://met.hu) oldalán lehet értesülni - közölte.

(MTI)

.