Hazatért a nászútjáról Vilmos herceg és felesége

MTI

2011.05.21. 16:37

Hazatért szinte államtitokként kezelt nászútjáról Vilmos herceg, a brit trón várományosa és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő.

Hazatért szinte államtitokként kezelt nászútjáról Vilmos herceg, a brit trón várományosa és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő.

A hazatérésükről szóló szombati londoni bejelentésből derült csak ki hivatalosan, hogy a hercegi házaspár a Seychelle-szigeteken töltött tíz napot, bár a brit sajtó az utóbbi napokban már tényként írt arról, hogy Vilmos és Katalin az Indiai-óceánban, Afrika partjaitól keletre fekvő szigetcsoportra utazott.


Vilmos - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - április 29-én esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában, a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster-apátságban. Vilmosnak és Katalinnak - polgári nevén Catherine Middletonnak - az esküvő után a Cambridge hercege, illetve hercegnője címet adományozta II. Erzsébet királynő, Vilmos nagymamája.


Az ifjú pár azonban az általános várakozással ellentétben - és a királyi család hagyományaival is szakítva - nem utazott el nászútra a világraszóló esküvő másnapján, sőt Vilmos a következő héten ismét szolgálatba lépett azon a walesi légitámaszponton, ahol a királyi légierő kutató-mentő helikopterpilótájaként dolgozik.
A Clarence House - Vilmos és édesapja közös londoni hivatala - annak idején külön bejelentette, hogy nem fogja előre megnevezni a fiatal házaspár nászútjának helyszínét, csak annyit közölt, hogy az külföldön lesz.


A hivatal múlt héten fedte fel a sajtónak, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegnő már elutazott nászútjára, de hogy pontosan hova, azt az illetékes szóvivő akkor sem árulta el, mondván: magánjellegű utazásról van szó, amelyhez a hivatal az elutazás tényének bejelentésén túl semmiféle további kommentárt nem fűz, és megerősíteni sem kíván semmilyen értesülést a helyszínnel kapcsolatban.


A nászút helyszínéről az eljegyzés és az esküvői dátum tavaly novemberi bejelentése óta találgatások özöne lepte el a brit sajtót, és a lehetségesnek tartott úti célok listája gyakorlatilag az egész világot lefedte. Többször felmerült például a karib-tengeri Mustique szigete, ahol a fiatal pár több romantikus vakációt is eltöltött, de ugyanígy szerepelt a "biztos" értesülések között Jordánia, Kenya, Tanzánia, Ausztrália, és az utóbbi időben egyre többször a Seychelle-szigetek is.


A hercegi házaspár hazaérkezéséről szóló szombati bejelentésből derült csak ki hivatalosan, hogy ez utóbbi volt a helyes tipp.
Az igazán zavartalan, fotósmentes együttlétet a királyi család egykori magánjachtja, a Britannia jelentette volna, amelyen a brit uralkodóház számos tagja töltötte nászútját. Az 1953-ban vízre bocsátott hajót azonban, amely összesen kétmillió kilométert tett meg a világtengereken, 1997 végén leszerelték, és költségtakarékossági megfontolásokból nem építettek újat.


A jelenleg Edinburghban horgonyzó, turistalátványosságként szolgáló Britannia búcsúztatási szertartása volt eddig az egyetlen alkalom, amikor az 1952 óta uralkodó II. Erzsébet királynőt az alattvalók könnyezni láthatták.

.