Hegyestű a Káli-medencében: bazaltkövek kilátással

2012.05.30. 08:53

Érdekes képződmény a Hegyestű, úgy érdemes meglátogatni, ha összekapcsoljuk egyéb környékbeli látnivalókkal.

Hegyestű

Magyarország nem bővelkedik drámai adottságokban, lélegzetelállító természeti képződményekben, viszont számos olyan hely van, amelyben van valami „mikrokülönlegesség”. Ezekre a helyekre talán még egy órát sem szánunk, de aztán valamiért egész életünkben emlékszünk rájuk.

Ilyen hely a Hegyestű is.

A Káli-medence keleti végében található, részben természeti, részben mesterséges képződményt Zánka és Monoszló között találjuk.

Hegyestű

Egy kitáblázott, kis mellékútra kell lekanyarodnunk ehhez. Ha szeretjük a sétát, akár gyalog is megtehetjük az utat, de mivel a hegy tetején kiépített parkoló van, kisebb hegymászásunk meg úgyis lesz, szerintünk célszerű felmenni autóval.

Egy sorompó jelzi, hogy megérkeztünk. A mérsékelt árú belépők (2012-ben felnőtteknek 600 forint) leszurkolása után a sorompó kinyílik, és innen szabad a vásár a helyszínen.

Hegyestű, alja

Hivatalosan a Hegyestű egyik látnivalója az úgynevezett Geológiai bemutatóhely. Nos, ettől túlzottan sokat ne várjuk. Egy kis kőház egyetlen helyiségét rendezték be kiállító-teremnek. Itt a hagyományos, statikus (vitrinek, falitábla stb.) módon tálalják a helyről és a Balaton környékéről szóló geológiai információkat. Ha nem vagyunk a földrajz és a geológia megszállottjai, 5-10 perc alatt végzünk vele.

Hegyestű

Izgalmasabb maga a Hegyestű, amely gyakorlatilag egy bányászás által félbevágott bazalthegy, melyet az emberi tevékenység tett érdekessé: a bányászat nyomán feltárult a hegy gyomra, kirajzolódtak a bazaltorgonák.

 Hegyestű

Bányászat már több mint 40 éve nincs itt, de az elemek hatalmát és kőbányászat leheletét még érzékelhetjük, ha besétálunk a falak alá.

Hegyestű leglátványosabb eleme a sziklafal tetején kialakított kilátó. Ide lépcsők segítségével tudunk felkapaszkodni. Az ösvény magas sarkú cipőben nem az igazi, de kaptató nem túl extrém, átlagos kondícióval simán teljesíthető. Fentről aztán remek kilátást kapunk a Balatonra és a Káli-medencére.

Hegyestű, kilátás

A nézegetésen kívül a Hegyestű hosszabb-rövidebb piknikezésre is kiválóan alkalmas, leteríthetjük a pokrócot, vagy odatelepedhetünk a faasztalok egyikéhez.

Hegyestű, piknik

Azt nem mondjuk, hogy kizárólag a Hegyestű miatt érdemes több száz kilométert utazni, de ha valaki a Balaton északi partján jár, vagy a Káli-medencében kószál, ne feledkezzen meg erről az opcióról.

.