Eldőlt: Szlovákiában épül az új Jaguár-gyár

2015.08.11. 12:30

Egy darabig Szombathely is versenyben volt.

 Olvasóink közül bizonyára sokan figyelemmel követték az indiai TATA-gyár érdeleltségébe tartozó Jaguar Land Rover körüli fejleményeket.

A luxusautókat készítő cég ugyanis új gyártóhelyet keresett magának, és a helyszínek között szóba került Szombathely is.

A politikai vitákat is eredményező tapogatózás után több, egymásnak ellentmondó hír is érkezett arról, hogy merre épül meg az üzem (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Graz stb.), sőt, egy hónappal ezelőtt felmerült: talán még sincs lefutva a szombathelyi szál.

Most vége van a találgatásoknak.

Jaguár összeszerelése Nagy-Britanniában (Fotó: Jaguar.com)

Jaguár összeszerelése Nagy-Britanniában (Fotó: Jaguar.com)

Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyanis ma hivatalosan is bejelentette: szándéknyilatkozatot írt alá a Jaguar Land Rover és a pozsonyi kormány arról, hogy a vállalat új autógyára Szlovákiában épülhet meg.

„A szándéknyilatkozat aláírása után, következő lépésként, az autógyár a szlovák kormánnyal közösen egy megvalósítási tanulmányt készít az új üzem megépítéséről, ennek alapján, várhatóan még az év végéig aláírják a beruházásról szóló végleges megállapodást” - jelentették szlovák hírügynökségek.

A dokumentumban közösen kinyilvánított szándékunkat, jelentős lépésnek tartjuk a Szlovákia számára stratégiai befektetés megszerzéséhez" - mondta a szándéknyilatkozat aláírásának bejelentését követően Robert Fico kormányfő.

Hozzátette: a dokumentum által olyannyira sikerült közelíteni a Jaguar Land Rover és a pozsonyi kormány érdekeit, hogy országa "előnyös helyzetű, lehetséges lokalitássá" lépett elő.

A Jaguar új üzemének - amely a pozsonyi VW, a nagyszombati PSA és a zsolnai Kia után már a negyedik szlovákiai autógyár lehet - a tervek szerint Nyitrán kellene megépülnie úgy, hogy a gyártás már 2018-ban megkezdődhessen. Szlovák sajtóközlések szerint a beruházás értéke meghaladja majd az 1,3 milliárd eurót, s az új gyárban megközelítőleg 6 ezer ember találhat munkát.

A Jaguar Land Rover új üzemének gyártókapacitása a tervek szerint évi 300 ezer gépkocsi lesz. Ennek köszönhetően csaknem harmadával emelkedhet a Szlovákiában készülő személygépkocsik száma. Ez a szám tavaly az egymilliót közelítette, ami a három jelenleg Szlovákiában működő autógyár kapacitásainak határát súrolta.

A Jaguar Land Rover új üzeme a vállalat már meglévő - Nagy Britanniában, Kínában, Indiában működő -, illetve Brazíliában már építés alatt álló gyárainak gyártókapacitását lesz hivatott bővíteni. A cég - a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által idézett - nyilatkozata szerint, az új gyár helyszínének kiválasztásakor az erős helyi beszállítói hálózat, valamint a jó logisztikai infrastruktúra alapján választotta Szlovákiát.

.