Közel 40 százalékkal csökkent az álláskeresők száma Vas megyében

2014.03.20. 14:29

A téli közfoglalkoztatási programok miatt.

Vas megyében csaknem 40 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma februárban az elmúlt év hasonló időszakához képest, ez elsősorban a téli közfoglalkoztatási programoknak köszönhető - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja csütörtökön az MTI-vel.

    A korábbi években az év első hónapjaiban az álláskeresők számának bővülése volt jellemző. Az idén februárban 6620 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, közel ugyanannyi, mint egy hónappal korábban, valamint tavaly decemberben.

    A tél utolsó hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 5,7 százaléka volt regisztrált álláskereső Vas megyében, míg a tavalyi év azonos időszakában 8,8 százalék volt a mutató. A munkaügyi központ adatai szerint Celldömölk és Vasvár vonzáskörzetében alakult a legkedvezőbben a munkaerőpiaci-helyzet, ezekben a térségekben 4,8-6,0 százalékponttal alacsonyabb a nyilvántartott álláskeresők aránya, mint egy évvel korábban.

    Februárban összesen 1232 álláskeresőt regisztráltak a megyében; csaknem 84 százalékuk a munkaviszonya elvesztését követően jelentkezett a kirendeltségeken, 199 fiatal pedig pályakezdőként került nyilvántartásba. A regisztrációs rendszerből kikerülő 1164 álláskereső közel 70 százaléka tudott februárban elhelyezkedni.

    A támogatott elhelyezkedési lehetőségek jelentős bővülésének köszönhetően - döntően a márciusban induló közfoglalkoztatási programok eredményeként - a munkaerő iránti kereslet az előző hónaphoz képest a duplájára emelkedett. Februárban 1036 új álláslehetőséget jeleztek a kirendeltségeken, amelyből 421-hez igényeltek támogatást. Támogatott foglalkoztatás keretében a legnagyobb számban Vasvár térségében nyílt elhelyezkedési lehetőség, ahol megyén belül a legmagasabb, 12,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

    A legnagyobb munkaerő-igényt (a teljes megyei kínálat közel négytizedét) a szombathelyi kirendeltségen jelentették be a munkáltatók. Támogatás nélkül elsősorban a feldolgozóipar (textilipar, járműgyártás) és a kereskedelem területén volt lehetőség elhelyezkedni, de a munkaerő-kölcsönző cégek is nagy számban kínáltak munkalehetőséget. Valószínűleg az enyhe időjárásnak köszönhetően az idén már februárban elkezdődött a szezonális-jellegű építőipari, mezőgazdasági foglalkoztatás, és a kereskedelem, vendéglátás területén is jelentős volt az állásbejelentések száma.
.