A rektorhelyettes a SEK és az ELTE "különös házasságáról"

2017.01.12. 20:19

A Nyugat-magyarországi Egyetem rektorhelyettesével, Németh Istvánnal közölt interjút csütörtökön az autopro.hu, aki egyebek mellett beszélt arról, hogy "két látszólag más profilú intézmény egy közös jövőképben meglátta azt, hogy a társadalmat és a gazdaságot összeolvadva hogyan tudja még magasabb szinten szolgálni".

Ebben - az interjút készítő újságíró megfogalmazása szerint - a Savaria Egyetemi Központ és az ELTE "különös házasságáról" szólva a rektorhelyettes elmondja:

"A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának képzési tevékenységében 2006-tól egy elég erős fókuszvesztés volt, ami odavezetett, hogy az akkor hatezres hallgatói létszámunk lecsökkent 1800 főre. Ez világosan mutatta azt, hogy nem olyan képzési lehetőségeket ajánlottunk, ami perspektívát jelentene az itteni fiatalok, pályaválasztók számára. Új fókuszokat kerestünk hát az intézményfejlesztési terv keretében. Az ezzel foglalkozó munkacsoportokba az oktatók 60-70 százalékát közvetlenül vagy közvetve bevontuk, csakúgy, mint az itteni nagyvállalatok és különböző társadalmi intézmények vezetőit, képviselőit."

Az intézményvezető kifejti:

"...három nagyon világos pólus kristályosodott ki: a pedagógusképzés, a sport-egészség, és a műszaki képzések területe. A pedagógusképzésnek több évtizedes hagyománya van itt, a nyolcvanas években nagyon komoly képzés volt, és ez a jövőben is így lesz. A sport – egészség nagyon fontos a régió számára. [...] A harmadik fókuszpont pedig, ami tulajdonképpen az ELTE-hez való csatlakozás lehetőségét is megteremtette számunkra, a műszaki képzési terület."

Arról pedig, hogy mindez hogyan kapcsolható össze a mindennapokban, kiderül: 

"Pedagógusképzésben világos a helyzet, az ELTE az ország legszínvonalasabb pedagógusképzője. Az egészségfejlesztés és sporttudomány irányában kívántak fejleszteni, ahogy mi is, tehát a szinergia megvolt az Intézményfejlesztési Terveinkben. A harmadik terület pedig az informatika karuk szerves továbbfejlesztése az automatizálás terén - ezt Budapesten nem célszerű végezni, hiszen ott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A mi szűkebb régiónkban viszont hiányzik ez a tudás, itt képzőre van szükség. Nem Győrrel akarunk versenyezni, úgy gondolom, Győrnek megvan a saját régiója, mi a Nyugat-Pannon térséget szeretnénk jobbá tenni, fejleszteni, kiszolgálni az itteni gazdasági szereplőket. Ehhez kellett az ELTE informatika kara és így itt is tökéletes volt az egymáshoz kapcsolódás az ELTE-vel. Így fordulhatott tehát elő, hogy két látszólag más profilú intézmény egy közös jövőképben meglátta azt, hogy a társadalmat és a gazdaságot összeolvadva hogyan tudja még magasabb szinten szolgálni."

A teljes cikk itt olvasható el.

.