Hirdetés

Budapesti sajtótájékoztatón követelték a körmendi menekülttábor bezárását

2017.01.11

A Magyar Liberális Párt azt követeli a kormánytól, hogy legalább télre zárják be a sátrakból álló, nehezen fűthető körmendi menekülttábort, az ott tartózkodókat emberi körülmények között helyezzék el és tegyék lehetővé, hogy a civilek segítséget nyújthassanak a számukra.

Hirdetés

A Liberálisok külügyi szakpolitikusa szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Fodor Gábor pártelnök december 19-én levélben kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert, miért kellett bezárni azt a bicskei menekülttábort, amelyik még mindig a legjobb infrastruktúrával rendelkezik a hasonló magyarországi intézmények közül. A pártelnök akkor kérésként fogalmazta meg mostani követelésüket - tette hozzá. 

Szent-Iványi István hangsúlyozta, a levélre semmilyen választ nem kaptak, ráadásul azóta újabb embereket telepítettek a körmendi menekülttáborba.

A politikus elmondta, hogy a pártelnök most írásbeli kérdéseket nyújt be a belügyminiszternek, amelyekben újra választ kér arra, hogy miért kellett bezárni a bicskei menekülttábort. Egyúttal arra is kíváncsi, hogy a Körmenden tartózkodó menekülteket miért nem a szabad kapacitásokkal rendelkező és még mindig elfogadható körülményeket biztosító vámosszabadi vagy balassagyarmati menekültközpontokba telepítették át.

Szent-Iványi István kiemelte, azt sem lehet tudni, hogy miért gátolják a civil társadalmi felajánlásokat, pedig több szervezet illetve magánszemély is jelezte, hogy szívesen befogadnának menekülteket télvíz idejére.

A nyugat.hu kedden Kinek jó, ha halálra fagynak a menekültek Körmenden? Nézzék, mivel fűtik a sátrakat! címmel közölt cikket, amelyben a portál megszólaltatja Németh Zoltán plébánost, aki - ahogy arról korábban beszámoltunk - a templomban menekülteknek ad szállást.

A kép forrása: nyugat.hu

A cikk felvezetője szerint: a plébános sem érti, miért hagyták a táborban, ebben a hidegben az embereket - 30-ról tudnak-. A "lopva készült tábori fotók" pedig arról árulkodnak, hogyan oldják meg a fűtést a sátrakban. 

A befogadó állomáson uralkodó körülményeikről a plébános elmesélte, hogy "nem véletlenül jelent meg egy külföldi lapban (amely a vasi menekülttáborban uralkodó áldatlan helyzetről szól) ez a szalagcím: halálra ítélik a menekülteket Körmenden. Ebben a hidegben, ennyi fával, ilyen vaskályhákkal képtelenség ilyen lerongyolódott sátrakat kifűteni, ráadásul akadozik az áramszolgáltatás is, és élelmet sem kapnak eleget - írja cikkében a nyugat.hu.