Így emlékeznek a gulág borzalmaira Szombathelyen

2017.01.25. 19:49

Művészi installációval emlékeznek a táborok borzalmaira városunkban.

A Gulag áldozatainak emléket állító installáció Szombathelyen, a Fő terén 2017. január 25-én. Az Inconnu Csoport alkotását a GerillaPresS Lapkiadó több magyarországi városban bemutatja.
MTI Fotó: Varga György

Művészi installációval emlékeznek Szombathelyen a gulág borzalmaira. Az alkotás a vasi megyeszékhely után Pécsen, Debrecenben és Budapesten is látható lesz.

    "Ismeretlen, fehér folt a történelmünkben mindaz, ami a gulágon történt, nyitott seb, elvarratlan szál, és a holtak a mai napig temetetlen holtak" - mondta Hende Csaba fideszes parlamenti képviselő a megemlékezés megnyitóján szerdán, Szombathely főterén.     

Úgy fogalmazott: a továbbéléshez szükséges az, hogy "feltárjuk, kibeszéljük a múltat és fejet hajtsunk az áldozatok, a hősök előtt, és rámutassunk a bűnösökre". Ez az értelme ennek az installációnak - fűzte hozzá a politikus, megjegyezve, hogy a hadifogolyként vagy kényszermunkára elhurcolt csaknem 800 ezer magyar tragédiáját a mai napig nem tudta feldolgozni a társadalom.

    Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester is az emlékezés fontosságát emelte ki beszédében. "Emlékezzünk mindig arra, hogy az embertelenség csak embertelenséget szül" - szólított fel a városvezető.
 
   A köztéri installáció azt a pillanatot jeleníti meg, amikor a véletlenszerűen összegyűjtött ártatlan embereket elindítják a több évig tartó szenvedés, a halál felé. Az installáció a rendszerváltás legendás művésztársasága, az Inconnu Csoport alkotása. Szombathely főterén január 31-ig tekinthető meg.

   A közterekre szánt alkotás a Gerilla Press Kft. jóvoltából látható. A Gerilla Press által kiadott Pestisrácok.hu hírportál lapigazgatója, Stefka István arról beszélt: a háború akkor ér véget, amikor "szabadon emlékezhetünk és gyászolhatjuk szeretteinket". "Nekünk a háború 1989-ben ért véget, mert addig szót sem lehetett ejteni, nemcsak a gulágról, nemcsak az elhurcolt 800 ezer emberről, hanem 1956 hőseiről, halottairól sem." Az installáció szimbolikus jelentőségű, emlékezetet azokra, akik meghaltak, és a reményre, hogy a hazatérők visszaemlékezéseiből feltárható, dokumentálható ez az időszak, "a magyar holokauszt" - mondta.

.