Dér András visszavonta a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára benyújtott pályázatát

2017.02.20. 16:41

Erről tájékoztatta az MTI-t hétfőn az intézményt fenntartó szombathelyi önkormányzat kommunikációs vezetője.

Dér András. Fotó: ininet.hu

Sütő Dániel közleménye szerint a pályázó azzal indokolta visszalépését, hogy "mióta kiszivárgott a pályázata, a kialakult botrányos körülmények nem teszik lehetővé, hogy a pályázatban megfogalmazott szakmai ás művészi célokat teljesíteni tudja".

Hozzáfűzte: a szombathelyi közgyűlés 2016. december 15-én írt ki pályázatot a Weöres Sándor Színház ügyvezetői munkakörének betöltésére. A február 8-i határidőig Dér András és Jordán Tamás, a teátrum jelenlegi igazgatója nyújtott be pályázatot.

A határidő lejárta után Jordán Tamás nyilvánosságra hozta pályázatát, Dér Andrásét pedig a szombathelyi nyugat.hu portál "szerezte meg" és február 15-én közzé is tette. Ezt követően a lap arról tudósított, hogy a Weöres Sándor Színház teljes társulata Jordán Tamást támogatja.

Dér András szerint a színház: “Forum Romanum, ahol a néző felszabadultan elsírhatja bánatát, ráébredhet, hogy nincs egyedül és közösségbe tartozik. Nem depressziót zúdít a nyakunkba, hanem a vigasz nektárját. Élcelődik és csúfolódik, hogy a jókedv gyógyírját csepegtesse röhögéstől eltátott szájunkba. A jó színház reflektál a közegére, a világra, amelyet felfog, értelmezni próbál, absztrahál. Kérdéseket tesz fel, amelyek nyugtalanítják a nézőket is.”

A 2017-es évadot Goldonival (Komédiaszínház) indítaná Fehér Balázs Benő rendezésében, majd a Csókos asszony következne Nagy Viktorral. Utána egy ősbemutatóval folytatnák a nagyteremben, Jean-Paul Sartre: Bariona című darabjával Hegymegi Máté rendezésében. Bozsik Yvette a Legyetek jók, ha tudtok című filmből készítene egy szombathelyi előadást Maradjatok jók, ha tudtok címmel. Távlati tervei között megjegyzi, hogy megállapodtak az ExperiDance-szel közös operett- és musicalbemutatókról.

Az együttműködési szándéknyilatkozatok közt olyan neveket olvashatunk, mint Vidovszky György, Nagy Viktor, Bozsik Yvette, Vidnyánszky Attila, a soproni, a zalaegerszegi színház vezetése, a Zeneakadémia, valamint a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója, Kovács Géza.

(A nyugat.hu cikke alapján a színház.org összefoglalója)

Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész ügyvezetői megbízása szeptember végén jár le, Szombathely közgyűlése pedig várhatóan a következő, március 2-i ülésén dönt arról, hogy továbbra is ő irányíthatja-e a színház munkáját, megkezdve harmadik igazgatói ciklusát.

.