Elfogadta a szombathelyi közgyűlés a város 2017-es költségvetését

2017.03.02. 19:35

A költségvetés bevételi és kiadási főösszegét 30 milliárd 444 millió forintban állapították meg. A működési bevételek 16 milliárd forintot, a működési kiadások pedig 14,8 milliárd forintot tesznek ki, tehát a büdzsé 1,19 milliárd forint működési többletet tartalmaz, amit fejlesztésekre fordíthatnak.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta: a város saját bevételeknek több mint 60 százalékát biztosítja az iparűzési adó, ez pedig szavai szerint nagyobb önállóságot és nagyobb mozgásteret jelent.

Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) arra hívta fel a figyelmet, hogy míg korábban az előző év iparűzési adóját vették alapul a tervezésnél, most azonban több száz millió forinttal többel kalkulálnak és a pénzt "előre el is költik", ami szerinte veszélyeket hordoz.

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) az út- és járdafelújításra szánt összeget kevesellte, emlékeztetve a városvezetést arra, hogy a célra három év alatt hárommilliárd forintot ígért, de a költségvetésben előirányzott összeg ennél nagyságrendekkel kisebb.

Archív. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Molnár Miklós (Pro Savaria) költségvetésért felelős alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az útfejlesztésekhez, járdaépítéshez a rendelkezésre álló uniós forrásokat is figyelembe kell venni, amikor például 800 millió forintért kerékpárút épül, akkor rendszerint járdát is építenek.

Balassa Péter (Jobbik) az egészségügyi ágazattól elvont 60 millió forintot tette szóvá, hosszasan sorolva azokat a finanszírozási és fejlesztési igényeket, amiket például a Markusovszky Kórház főigazgatója jelzett.

Az önkormányzat saját bevételeinek legjelentősebb forrása idén is a helyi iparűzési adó lesz, amelyből 8,1 milliárd forintra számít a szombathelyi költségvetés, 300 millió forinttal többre mint tavaly. Ezek mellett építményadóból több mint 1,2 milliárd forint, gépjárműadóból 250 millió forint, idegenforgalmi adóból pedig 17 millió forint várható, hasonló összegekben mint a megelőző évben.

A szombathelyi büdzséből 2017-ben 3,2 milliárd forintot szánnak az oktatás, 2,2 milliárd forintot a kultúra, 1 milliárd forintot a szociális ágazat, 587,6 millió forintot az egészségügy, 660 millió forintot az ifjúság és gyermekvédelem támogatására, 644 millió forintot sportra, 229 millió forintot út- és hídfelújításokra, a járdák karbantartására és 1,7 milliárd forintból gazdálkodhat a polgármesteri hivatal.

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is csaknem 11 milliárd forint szerepel az Európai Unió által is támogatott projektek megvalósítására. Ezek közé tartozik egy új egészségügyi alapellátó központ kialakítása, a kerékpárút hálózat továbbfejlesztése, iparterületek fejlesztése, városi intézmények energiakorszerűsítése, valamint a szombathelyi vásárcsarnok felújítása is.

.