Hivatalosan is "megérkezett" az ELTE Szombathelyre

2017.03.03. 16:19

Pénteken ugyanis ünnepélyes keretek között megtartották a február elsejével integrálódott Savaria Egyetemi Központ (SEK) és az ELTE "kézfogóját" a vasi megyeszékhelyen.

Hivatalosan is "megérkezett" az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Szombathelyre, pénteken ugyanis ünnepélyes keretek között megtartották a február elsejével integrálódott Savaria Egyetemi Központ (SEK) és az ELTE "kézfogóját" a vasi megyeszékhelyen.

Kisfaludi András általános rektorhelyettes ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: az ELTE Magyarország legnépszerűbb egyeteme, amely piacképes diplomát kínál a fiataloknak, és nemzetközi szinten is az egyik legelismertebb magyar egyetem.

Majthényi László (Fidesz-KDNP), a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke, Kisfaludi András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) általános rektorhelyettese, Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese, Hende Csaba, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője és Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rendezésében megtartott integrációs rendezvényen Szombathelyen, az ELTE  Savaria Egyetemi Központja (SEK) A-épületében 2017. március 3-án. 
Idén február 1-jétől az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) keretein belül folytatja tevékenységét a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja (SEK) Szombathelyen. Itt nem lesznek önálló karok, az ELTE karok irányítása alatt fognak működni a szombathelyi szakmai egységek, de a központ gazdasági értelemben önállóságot kap. MTI Fotó: Varga György

Szavai szerint a két intézmény integrációjával bővül az ELTE képzési portfóliója, elmozdul a mérnöki tudományok irányába, amihez Szombathelyen adott volt egy nagy reményekre jogosító duális gépészmérnök képzés, de fontosnak tartják a pedagógusképzésben felhalmozott tapasztalatoknak az ország más területeire való eljuttatását és átadását, valamint a képzések összehangolását is.

Kisfaludi András szerint Nyugat-Magyarországon szükség van a tanárszakok teljes spektrumára - a szombathelyi campusnak több évtizedes tapasztalata van a pedagógusképzésben -, a helyben képzett munkaerő pedig csökkentheti a tanárhiányt.

Hozzátette: az ELTE azt is felismerte, hogy stratégiai előnye van az egészségtudományi oktatás területén, hiszen az egyetemen már most is több tudományágban végeznek ehhez a területhez kapcsolódó kutatásokat, a szombathelyi centrumban pedig megtalálták azt a sporttudományokra épülő bázist, amelyre a sport-, rekreációs és turisztikai kutatásokat és képzéseket építeni lehet.

Az általános rektorhelyettes szólt arról is, az ELTE szombathelyi campusának fontos szerepet szánnak az egyetem nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésében is, az integrációtól azt remélik, hogy sikerülhet Ausztria határ menti területein is felkelteni az érdeklődést az ELTE által kínált képzések iránt.

Keszeiné Barki Katalin egyetemi tanár (k) könyvtárosoknak tart órát az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) egyik tantermében az ELTE rendezésében megtartott integrációs rendezvény napján Szombathelyen 2017. március 3-án. MTI Fotó: Varga György     

Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese azt hangsúlyozta: a szombathelyi felsőoktatás számára "minőségi ugrást" jelent az ELTE-integráció, de azt is, hogy meg kell felelniük a nagyobb minőségi elvárásoknak.

Hozzátette: az együttműködésnek már megvannak az első eredményei, az utóbbi hónapokban ugyanis milliárdos nagyságrendű pályázati forrást sikerült közösen elnyerni, így jelentős fejlesztések előtt állnak.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke reményét fejezte ki, hogy az integráció a két intézmény számára "egy új virágkor kezdete", amelynek alapja a folyamatos párbeszéd, a közös célok és a közösen végzett munka lehet.

Az ünnepség résztvevőit köszöntötte Hende Csaba (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere, valamint Majthényi László (Fidesz-KDNP), a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is.  

.