Már épül a Romkertben az Ady és a Mindszenty teret összekötő gyaloghíd

Szombathelyi hírek az elmúlt hétről, amelyekről talán lemaradt

2017.03.20. 11:10

Hat fotó, hat hír.

Elkezdődött a Romkertben a passzázs, azaz a gyaloghíd építése, amely az Ady és a Mindszety teret köti majd össze. A római kori romok fölé épülő "sétány" 170 millió forintba kerül.
Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor 

Idén első alkalommal mérhették össze tudásukat a diákok a Szombathelyi televízió által szervezett Maros-Kiss Adrienn-emlékversenyen.
Maros-Kiss Andrienn a televízió munkatársa tavaly hunyt. A Szombathelyi Televízió a hagyományteremtő szándékkal megrendezett szépiejtési versennyel kíván emlékezni az egykori kollégára. A megmérettetést a tervek szerint minden évben március 15-e környékén bonyolítják majd le.
A televízió tájékoztatása szerint idén első helyezést ért el Baumgartner Zsófi, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákja (felkészítő tanár: Horváth Ágota). Második lett ifj. Fűzfa Balázs, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója (felkészítő tanár: Pintérné Bujtás Tímea). Harmadik helyen végzett az ugyancsak premontreis Máté Barnabás (felkészítő tanár: Szakály Szilvia).
Fotó: Szombathelyi Televízió

Házavató ünnepséget tartott az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület - adta hírül a szombathely.hu. Az önkormányzat ingyen bocsátott az egyesület rendelkezésére egy Semmelweis utcai, 400 négyzetméter alapterületű házat, amelyet a SZOVA segített lakhatóvá tenni, valamint önkéntesek segédkeztek a festésben, költöztetésben, rakodásban és takarításban.
A ház körülbelül ötven fő befogadására alkalmas, két nagy terme, konyhája, gyermekfoglalkoztatója, irodája és társalgója van.
Az egyesület célja a speciálisan hátrányos helyzetű nagycsaládok segítése és az ifjúságvédelem. Segítik a három-, vagy többgyermekes családokat élelmiszerekkel, ruházattal, háztartási cikkekkel, valamint évente több rendezvényt, nyáron napközis tábort szerveznek.
Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

A Sorsdöntő száz nap 1849-ben címmel jelent meg "huszárkönyv" Nyakas János tollából. A szerző magyar-történelem szakos tanár.
A kötet ismertetője szerint: "A könyv pontos leírást ad a kor politikai viszonyairól, a szabadságharc csatáinak történéseiről, a harcban résztvevők létszámáról, felszereltségéről. Láthatjuk, hogy a magyar haderő nem volt alárendelve a császári csapatoknak, és még a világosi fegyverletétel előtt is, nyakunkon az orosszal, megsemmisítő csapást mérhettünk volna Haynau seregére."
Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor  

Szombathely egyik testvérvárosa, Kaufbeuren képviselői tettek látogatást a Városházán. A két település testvérvárosi kapcsolata idén huszonöt éves. 
A szombathely.hu híradásából kiderül: a vasi megyeszékhely és Kaufbeuren számos együttműködéssel bizonyította rendkívül élénk testvérvárosi kapcsolatát, legyen szó politikáról, egyházról, kultúráról, sportról, szabadidőről. 
A legújabb fejlemény, hogy a hamburgi Élő Város Alapítvány január végén A legélőbb testvérvárosi kapcsolat címmel pályázati felhívást tett közzé németországi települések és testvérvárosaik részére, melyre Kaufbeuren és Szombathely együtt kíván pályázni.
Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Bakay Szilárd altábornagy halálának 70. évfordulóján koszorúzással és ünnepi beszéddel emlékezett egykori lakóházánál. A rendezvényen jelen volt az altábornagy unokája és dédunokája is - adta hírül a szombathely.hu.
Bakay Szilárd életrajzának összefoglalójából kiderül, hogy a Monarchia katonai iskoláit és rendfokozatait végigjárt Bakay a szegénységből küzdötte fel magát, amit elért, azt magának és tehetségének köszönhette.
Szombathelyre 1943-ban került, amikor a III. hadtest parancsnokának nevezték ki. Irányítása alá tartozott három megye (Zala, Vas, Veszprém) összes katonai alakulata, teljes hosszában az osztrák-német-magyar határ, és azt ott állomásozó határvadász zászlóalj.
A német megszállást követően a nyilasok első hatalom-átvételi kísérletét sikeresen megakadályozta. Szálasi uralmának előestéjén azonban elrabolták, a Gestapo budapesti központjába került, majd rövid kihallgatás után repülőgépen a bécsi főhadiszállásra vitték.
Szombathelyen a nyilas vezetők megjelentek lakásán, feleségét kiköltöztették, kényszerlakhelyéül egy pincehelyiséget és mosókonyhát jelöltek ki.
1945 májusában az amerikai csapatok felszabadították a tábort, Bakayt egy orosz tábornoki autóval Baden bei Wienbe vitték, ahol aztán kihallgatták, majd június 9-én Magyarországra szállították, bűnösnek nem találták, így szabadon engedték. Visszatérhetett Szombathelyre, ahol családja körében visszavonultan kívánt élni.
Halálának körülményei nem ismertek: 1957-ben a Szombathelyi Járásbíróság az özvegy kérelmében megindított eljárás végeredményét így összegezte: "halálának idejéül 1945 december hó 31. napjának 24 óráját állapítja meg...1945 évben Szombathelyről két polgári ruhás férfi külföldi rendszámú kocsival ismeretlen helyre nyugatra hurcolta. Azóta nyoma veszett, hír róla nem érkezett."
Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

 

.