Színházügy: Eperjes szerint tisztességtelen, morális támadás történt

2017.03.06. 07:13

Nyilatkozott a szakmai bizottság egyik tagja.

Mint ismeretes, Jordán Tamás igazgatói pályázata nem kapott többséget a szombathelyi közgyűlés múlt csütörtöki ülésén, ezért harminc napon belül új pályázatot írnak ki a teátrum ügyvezetői állására.

A Vasárnap Reggelnek nyilatkozott Eperjes Károly, aki tagja a Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatát véleményező szakmai bizottságnak is. A cikket a sztárklikk.hu foglalta össze. Jó döntés volt nem dönteni? - tette fel a kérdést az újságíró.

Eperjes elmondta: 

Ott egy tisztességtelen, morális támadás történt, amivel az egyik pályázót hátrányos helyzetbe hozták. Szerintem a bizottság bölcs volt, amikor elnapolta a döntést. Hogyan lehetne egy olyan helyzetben szakmai döntést hozni, amikor az egyik felet megfélemlítették és visszaléptették még a verseny előtt?

Fotó: Weöres Sándor Színház/Mészáros Zsolt

Arról, hogy ez mennyiben politika, így vélekedett:

Mindenben politika van, csak az a kérdés, hogy jó vagy rossz politika. Ezen hosszan lehetne elmélkedni, de szerintem az mindenképpen rossz politika, amikor egy döntésből kikerül a morál.

Eperjes Károly szerint politizálni azt jelenti, hogy valaki a polisszal, vagyis a várossal, az állammal, tehát a társadalommal foglalkozik. Úgy véli, hogy jól politizálni, az emberek javára politizálni az az erény gyakorlása, rosszul politizálni butaság, tudatosan rosszul politizálni pedig bűn, de a legszörnyűbb bűn nem politizálni. Arra a kérdésre, hogy mit szól a színházak politikai megosztottságához, azt mondta, hogy a politika mindent megoszt, miért pont a színházzal lenne másképp? Szerinte ez az emberek döntéseinek következménye.  

A cikk arra nem tér ki, hogy Dér András pontosan miért került hátrányos helyzetbe.

Jordán Tamás egyébként pénteken az MTI megkeresésére elmondta, bízik Szombathely polgármesterében, aki a közgyűlés ülésén azt mondta, azért van szükség új pályázati eljárás lefolytatására, hogy abból "emelt fővel" jöhessen ki a későbbi nyertes, még akár ő is.

Közben a színészszakma gyakorlatilag forrong, legutóbb Gáti Oszkár közölte a történtekkel kapcsolatos véleményét a Facebookon. Ebből egy részelet:

"Kedves Szakmai Bizottság, melyik céh képviseletében ültetek össze? A színészekében, a színi igazgatókéban, dramaturg-, díszlet-, jelmez- vagy valami számunkra ismeretlen egylet nevében, gondolok a bicikliszelep-gyártók, írógépbillentyű-csiszoló, levéltrágya-formázók és kereskedők lelkes csapatára. Mert összeülni összeültetek, de hogy miért, az titok maradt.

A Kossuth-díjas színész úrnak csípte a szemét, hogy egy másik kiemelkedő művész, aki létrehozott ezt-azt, még mindig igazgatni akar, fel akarja nevelni a „gyerekét”? Ő hordta a szíve alatt, megszülte és neveli tíz éve. Még öt év és nagykorú lehet? Vagy el kell venni tőle, mert most gyömöszöli bele a rosszaságot?

Szami! A Kossuth-díjnak nemcsak színészileg kell megfelelni, hanem morálisan is, tükörbe nem csak akkor kell nézni, amikor felragasztjátok a bajuszt és a szemetek alá 100 éves ráncokat festetek, ne adj’ isten parókát húztok a fejetekre."

A teljes bejegyzés itt olvasható el.

Szavazni itt lehet a témáról:

 

 

.