Versszínházi előadás a szombathelyi Premontrei gimnáziumban

2017.03.07. 15:09

„Aki a múltba tekint, az a jövőbe lát.”

Március 3-án, pénteken a fenti címadó mottóval tartotta meg előadását a Premontrei gimnázium diákközönségének a budapesti Esztrád Színház társulata. Az iskola dísztermében bemutatott produkció nem a hagyományos értelemben vett színházi műsort takart számos szereplővel és dramatizált cselekménnyel, hanem ún. zenés versszínházi előadást. A programot eredetileg az 1956-os forradalom 60. évfordulója inspirálta, és célja volt apró mozaikokból felépíteni a honfoglalástól a rendszerváltozásig Magyarország történelmét, annak kiemelkedő nagy időszakait.

Az egyes korszakok bemutatását rövid történeti bevezető nyitotta meg, majd korabeli verses és prózai szövegek, illetve zenei alkotások hangzottak fel annak illusztrálására. Ennek segítségével egymás után idéződtek meg olyan történelmi korok, mint a honfoglalás, majd Szent István, Szent László vagy IV. Béla királyok kora, a tatárjárás és az Anjou-lovagok kora, az 1456-os nándorfehérvári diadal vagy Hunyadi Mátyás király ideje, a 150 éves török hódoltság, a Rákóczi-szabadságharc, a reformkor, az 1848-as forradalom, a kiegyezés időszaka, a századforduló békés fejlődése, az első világháború, a két világháború közötti időszak, a második világégés, az 1956-os forradalom és szabadságharc, majd pedig az 1989-90-es rendszerváltozás.

Mindaz, ami a magyar történelmi érettségi tételek között szerepel, ebben az előadásban élővé vált az Esztrád Színház társulatának közreműködésével. Ezért is ajánlható e program különösen az érettségi időszak előtt álló diákoknak.

Hancz G. Tamás OPraem, tanár

Galéria

.