A SCHOTT is nehezen talál új munkaerőt, ezért más megoldásban gondolkodik

2017.04.29. 08:00

Mivel a Vas megyében is tapasztalható munkaerőhiány miatt a kapacitások és a dolgozói létszám jelentős bővítése nem reális, a termelékenység növelésében látja a bővülés további lehetőségét a következő időszakban a gyógyszeripari üveg csomagolóanyagokat gyártó lukácsházai SCHOTT Hungary Kft.

A német tulajdonú vállalkozás technikai igazgatója, Solt Tamás az MTI-nek megvalósíthatónak nevezte a termelékenység növelését a veszteségek csökkentésével, a gépek sebességének és átállási idejének fejlesztésével, valamint szigorú és következetes szabványosítással, standardizációval.

A szükséges technológiai fejlesztések mértékéről nem kívánt bővebbet mondani, szavai szerint a következő időszakra vonatkozó üzleti tervezés még csak most kezdődik.  

Jelezte, hogy csaknem 600 embernek adnak munkát, folyamatosan keresnek új munkatársakat. Gépkezelőket, gépbeállítókat, karbantartókat, vizuális ellenőröket vennének fel, mérnököknek is tudnának munkát adni, de egyre inkább szembe kell nézniük a munkaerőhiánnyal.

Alon-archív

Solt Tamás közölte: a lukácsházai gyár évente 1 milliárd 600 millió darab gyógyszeripari üveg csomagoló terméket, injekciós ampullákat, gyógyszeres üvegeket, és úgynevezett karpullákat gyárt, utóbbit például cukorbetegek használják az inzulin beadásakor. A cég termékeit zömmel az Európai Unió piacain értékesítik, de az utóbbi időben az Egyesült Államokba is teljesítettek megrendelést.

Tájékoztatása szerint a kft. árbevétele 2014-ben 16,9 milliárd forint, 2015-ben 18,8 milliárd forint, 2016-ban pedig 18 milliárd forint volt. Nyereségük 2014-ben 2,7 milliárd forintot, 2015-ben 2,6 milliárd forintot, 2016-ban pedig 2,2 milliárd forintot ért el.

A SCHOTT nemzetközi technológiai konszern több mint 130 éves tapasztalattal rendelkezik a speciális üveggyártás területén, a gyógyszeripari csomagolóanyag üzletágban vezető szerepet tölt be. Központja Németországban, Mainz-ban található, tulajdonosa a Carl Zeiss Alapítvány. Világszerte 13 országban rendelkezik gyártóhellyel, évente hozzávetőleg 9 milliárd darab fecskendőt, karpullát, üvegcsét és egyéb speciális üvegterméket állít elő.

A lukácsházai gyár zöldmezős beruházással épült, 1995-ben Forma Vitrum néven svájci tulajdonban kezdte meg a termelést. Időközben a svájci cég beolvadt a német SCHOTT multinacionális konszernbe, 2008-tól a magyarországi gyár is ennek nevét viseli. A cég folyamatosan bővült, 2007-ben már a negyedik üzemcsarnok épült meg, jelenleg 24 ezer négyzetméteren folyik a termelés.

.