Az emberi gondatlanság hétvégén is okozott tüzeket Vas megyében

2017.04.03. 09:03

Az elmúlt hónapok csapadékszegény időjárása és az emberi gondatlanság a legfőbb okozója szabadtéri és építmény tüzeknek.

Április első hétvégéjén mintegy hét esetben vonultak gaz, avar és növényi hulladék, valamint egy esetben építmény tűzének oltásához a megye tűzoltó erői.

Jánosházán a Görgey utcában harminc négyzetméteren száraz fű és bozótos égett március 31-én délután. A tüzet a jánosházai önkéntes és a sárvári hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el.

Felsőcsatáron az Arany János utca egy családi ház udvarának hátsó részén körülbelül három négyzetméteren összerakott háztartási hulladék, növényi hulladék gyulladt vissza az előző napi égetés helyén április 1-én. A szombathelyi hivatásosok a tüzet egy vízsugárral oltották el.

Gencsapáti külterületén  mintegy három hektáron égett a bozótos és aljnövényzet április 1-én. A szombathelyi egységek három vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.

Zalaháshágyon a Petőfi Sándor utcában egy hat négyzetméteres füstölő húsfüstölés közben gyulladt ki. A körmendi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a szomszédok a tüzet egy vízsugárral oltották el április 1-én.

Körmenden a Rába folyó partján mintegy négyszáz négyzetméteren égett az aljnövényzet és száraz fű április 2-án. A tüzet két vízsugárral a körmendi hivatásos tűzoltók oltották el.

Szombathelyen a Söptei út külső részén a repülőtéren égett körülbelül egy hektáron a száraz fű és avar április 2-án délben. A szombathelyi hivatásos tűzoltók három vízsugárral és kézi szerszámokkal oltották el a tüzet.

Szombathely külterületén a 89-es számú főút mellett egy hektáron égett a száraz fű és aljnövényzet, veszélyeztetve egy kertészetet és erdősávot április 2-án délután. A szombathelyi hivatásos tűzoltók a tüzet két vízsugárral oltották el.

Boba és Nagypirit között körülbelül ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű április 2-án éjjel. A tüzet a celldömölki önkormányzati tűzoltók kézi szerszámokkal oltották el.

A tűzeseteknél személyi sérülés nem történt.

Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.

Háztartási hulladékot elégetni tilos.

Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor a növényi hulladék égetése tilos.

A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.

Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet határoz.

Forrás és fotó: a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgtaóság honlapja

.