Első világháborús katonák sírjait állítják helyre Szombathelyen

2017.04.04. 16:45

Az első világháborúban hősi halált halt katonák, köztük 596 magyar honvéd síremlékét állítják helyre Szombathelyen - jelentette be a vasi megyeszékhely polgármestere kedden sajtótájékoztatón.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) a város Jáki úti temetőjének hősi parcellájánál elmondta: a kormány 2016-ban hirdetett meg egy pályázatot, amelynek célja az első világháborús katonasírok rendbetétele, ezen nyert a szombathelyi önkormányzat és a Vas Megyei Temetkezési Kft. 10,6 millió forintot. Ebből 2017 végéig nemcsak a már említett egyéni katonasírokat és tömegsírokat állítják helyre, de felújítják a temetőben álló első világháborús emlékművet is.

A polgármester hangsúlyozta: "kötelességünk emlékezni a hősökre, kötelességünk megadni nekik a tiszteletet".   

Hozzátette: Szombathely eddig is igyekezett méltó módon gondoskodni a legnagyobb temetőjében lévő hősi parcelláról, amelyben elesett osztrák, montenegrói, szerb és román katonák is nyugszanak, és olyan olasz katonák síremlékei is vannak, akiknek földi maradványait 1936-ban exhumáltatta és hazaszállította az olasz állam.

Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. igazgatója elmondta: a kormány által meghirdetett pályázat keretösszege kétmilliárd forint, amelyből az első világháború századik évfordulójához kapcsolódva az országban található első világháborús katonasírokat és emlékműveket szándékoztak felújítani.

Hozzáfűzte: a rendelkezésükre álló pénz a síremlékek letisztítására, a kövek konzerválására, az összetört darabok pótlására, valamint a méltó névfeliratok elkészítésére lesz elegendő.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

.