Filmes fesztivál és filmszemle is lesz egy héten belül Vas megyében

2017.04.21. 16:08

Ötvenkét versenyfilmet és 27 úgynevezett információs filmet mutatnak be április 22-23-án a Vas megyei Táplánszentkereszten 13-ik alkalommal megrendezendő VAS-FILM Függetlenfilmes Fesztiválon. Az idei Savaria Filmszemlére pedig - amelyet április 26-28 között negyedik alkalommal rendeznek meg Szombathelyen - száznegyven filmet neveztek.

Meskó Krisztián, a VAS-FILM Függetlenfilmes Fesztivál főszervezője, ötletgazdája, a Jókai Mór Művelődési Ház vezetője közölte: eredetileg a fesztivállal azoknak a Vas megyei függetlenfilmes alkotóknak szerettek volna bemutatkozási lehetőséget adni, akik nem, vagy csak nagy nehézségek árán jutottak volna el országos filmfesztiválokra. Ma már az ország számos pontjáról, idén például Pécsről, Egerből, Dunaújvárosból, Gyömrőről, Tatabányáról sőt a Felvidékről és a Vajdaságból is neveztek be filmeket, illetve jelezték érkezésüket alkotók - tette hozzá.

Kiemelte: a találkozónak sajátos "beszélgetős" hangulatot ad, hogy a közönség és a zsűri - melynek elnöke idén Kulcsár Tamás filmrendező - minden évben egyszerre nézheti meg a filmet, előttük zajlik az értékelés.

Meskó Krisztián szólt arról is, hogy szombaton és vasárnap is folyamatosan zajlanak majd az ingyenes vetítések, az eredményhirdetést és díjkiosztót pedig 23-án este hét órakor tartják.

Hozzáfűzte: a VAS-FILM Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázati támogatásából és a helyi önkormányzat segítségével tudják megrendezni.

Lovass Tibor, Savaria Filmszemle főszervezője elmondta: ebben az évben a Reformáció 500. évfordulójához kötődő alkotásokat és kerékpáros témájú filmeket is vártak a szemle versenyfilmjei közé, amelyeket külön-külön értékelnek.

Hozzáfűzte: 50 dokumentumfilm, 49 kisjátékfilm, 41 filmetűd érkezett be a megadott határidőre, a zsűrik már dolgoznak, ötvenórányi anyagból választják ki azokat, amelyeket levetítenek a filmszemle három napján.

Az NMHH Média Mecenatúra programja a már megszokott kategóriák díjazását 1,5 millió forinttal támogatta, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Nemzeti Filmalap pedig szakmai támogatást nyújt a rendezvényhez.

A filmszemle díjkiosztó gáláját április 26-án tartják, a filmszemle második napján pedig idén is szakmai programot szerveztek, amelyen az őket érintő pályázati lehetőségekkel ismerkedhetnek a függetlenfilmes alkotók.

A szombathelyi AGORA Savaria Filmszínházban vetítik majd a versenyfilmeket, melyeket ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők.

.