Hittanárképzésben működik együtt az ELTE és a Győri Hittudományi Főiskola

2017.04.28. 16:49

Együttműködik a hittanárképzésben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Győri Hittudományi Főiskola, erről írtak alá megállapodásokat pénteken Szombathelyen.

A két felsőoktatási intézmény hittanár- és nevelőtanár-képzésben működik együtt, a Szent II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium a keresztény értékek és ismeretek átadásában vállal szerepet kurzusok szervezésével, a katolikus egyetemi lelkészség pedig az ELTE szombathelyi campusa hallgatóinak nyújt lelki szolgálatot.

Mezey Barna, az ELTE rektora beszél (jobbra)


Császár István, szombathelyi egyházmegyei kormányzó az együttműködési megállapodás aláírásának alkalmából a szombathelyi püspöki palota dísztermében rendezett ünnepségen emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatási alapítás összeköti egymással az ELTE-t és a katolikus egyházat, hiszen 1635-ben Pázmány Péter esztergomi érsek Nagyszombatban alapította meg az ELTE jogelőd intézményét.

Az egyháznak folyamatosan szívügye az oktatás, így a felsőoktatás, részt kívánnak vállalni a jövő generációinak oktatásában és nevelésében - mondta.

Hozzátette: Szombathelyen annak a Szily János püspöknek a palotájában kerül sor a megállapodások aláírására, aki maga is szemináriumot építtetett, líceumot alapított, megteremtve ezzel a szombathelyi oktatás és felsőoktatás alapjait.

Mezey Barna, az ELTE rektora az ünnepélyes aláírás előtt úgy fogalmazott: az ELTE ma is alapítójának szellemi nyomdokain igyekszik járni, keresi a lehetőségeket arra, hogy forrásainak minél jobb felhasználásával  az ország "elitutánpótlását", értelmiségét képezhesse.

"Ehhez azonban ma már egyre inkább partnerekre, együttműködésekre van szükség. A hálózatok világát éljük, ha versenyképesek akarunk maradni, akkor bizony szövetségeseket kell keresni" - mondta.

Hozzátette: az ELTE-nek újdonság, hogy hittanárképzéssel bővítheti pedagógusképzési portfólióját, nem zárta ki, hogy ha kedvezőek lesznek a szombathelyi tapasztalatok, országosan is bekapcsolódnak majd a hittanárok képzésébe.

Balról jobbra: Németh Norbert (a SEK egyetemi lelkészségének vezetője), Lukácsi Zoltán (a Győri Hittudományi Főiskola rektora), Mezey Barna (az ELTE rektora), Császár István (szombathelyi egyházmegyei kormányzó) és Németh István (a SEK rektorhelyettese)


Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora köszöntőjében úgy fogalmazott: egy olyan kis intézménynek, mint az övék, egy "nagy testvér" támogatása mindenképp előnyös, de reményei szerint az együttműködéssel képesek lesznek egy újabb színnel gazdagítani az ország egyik legnagyobb egyetemének amúgy is színes palettáját.

"Lehet, hogy ez az együttműködés nem fog tömegeket megmozgatni, de úgy érzem, a felsőoktatás mai helyzetében minden egyes hallgatót meg kell becsülni" - mondta.

Hozzáfűzte: hallgatóik a hittanár és nevelőtanár képesítés mellé ezután szabadon választhatnak egy szakot az ELTE Savaria Egyetemi Központ kínálatából, ez pedig jelentősen növelheti a hittanárképzés iránti érdeklődést.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

.