Index: Lex Jordán készül

2017.04.07. 19:25

Könnyebb lehet a politika választottjának kinevezése a portálhoz eljutott készülő törvénytervezet szerint.

Az Indexhez is eljutott egy készülő törvénytervezet, amelynek elfogadása esetén a politikusok a jelenlegi gyakorlatnál is egyszerűbben nevezhetnék ki saját kiszemeltjeiket a színházak élére - írta meg pénteken az Index.

A kormány előkészítette az előadó-művészeti intézmények működéséről szóló törvény módosítását. A törvénymódosítás tervezetét hétfőn küldte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a megyei jogú városok vezetőinek és a szakmai szervezeteknek azzal a felszólítással, hogy péntek reggelig véleményezzék azt - számolt be róla a portál.

A tervezet A- és -verzióban is elkészült.

A legnagyobb változást a B verzió hozná: ha a kormány ezt fogadja el, az eddigi gyakorlattal ellentétben már meghívásos pályázat révén is ki lehetne nevezni a színházigazgatókat, azaz a nyílt pályázat helyett az intézményt fenntartó önkormányzat és a polgármester döntenék el, kit szeretnének a színház élén látni, és a kegyvesztett igazgatónak már esélye sem lenne megtartani a posztját.

Jordán Tamás. Fotó: 24.hu

A tervezet A-verziójának legfontosabb változása (amelyet egyébként az A-tól csak a fentiekben eltérő B verzió is tartalmaz) az lenne, hogy megkönnyítené a szakirányú végzettséggel nem rendelkező pályázók kinevezését.

Jelenleg ugyanis színházigazgatónak szakirányú végzettséggel rendelkező, öt éves előadó-művészeti szervezetben szerzett szakmai tapasztalattal rendelkező személy válaszható meg, de ez alól mentesülhet, akinek van öt évnyi vezetői tapasztalata. A tervezet ezt az öt évet három évre szállítaná le. Így még egyszerűbb dolga lenne a politikának, ha a szakma megkerülésével akarna új vezetőt kinevezni egy intézmény élére.

A tervezet szövege szerint szakirányú végzettségnek a művészeti képzésen kívül közgazdász és jogász végzettség jelenti, arra ugyanakkor nem kér semmilyen garanciát, hogy egy jogász vagy közgazdász igazgatása alatt is érvényesüljenek a színházban a művészi szempontok, vagy hogy ilyen esetben a gazdasági vezetőn kívül kötelező legyen kinevezni egy művészeti igazgatót is a színházban.

A tervezet mindemellett kőbe vésné azt is, amit a Jordán-ügyben hivatkozási alapként tudott használni a szombathelyi önkormányzat: pályázatokat kizárólag akkor lehetne nyilvánosságra hozni, ha arra a pályázó írásban engedélyt ad - írta meg az Index. 

.